837
72

directeur WISE

Peer de Rijk
13.06.66
Vader van twee kinderen (14 en 18)

Werd in 1980 als kleine jongen van 14 actief tegen kernenergie. Eerst in de Deventer basisgroepen tegen kernenergie, daarna steeds meer landelijk, in verschillende organisaties en verbanden. Eerste actie; de blokkade van Dodewaard, drie dagen, 1980.

1983 - 1990
Als organisator betrokken bij tientallen directe acties tegen kernenergie in Nederland. Organisatie van blokkades, bezettingen, debatten, publicaties, kleine en grote, ludieke en stevige directe acties, manifestaties en demonstraties tegen Borssele, Dodewaard, UCN Almelo, dumpingen van kernafval in de Noordzee, transporten radioactief materiaal door Nederland et cetera. Maar ook acties tegen Shell in Zuid-Afrika, het militair-industrieel complex en voor het milieu. Betrokken bij oprichting Nationale Milieu Actie, Landelijk Platform Tegen Kernenergie, Basisgroepen tegen kerngeweld en militarisme, internationaal congres radicale antikernenergiegroepen uit heel Europa.

1990 - 1996
'Energiecampaigner’ bij Vereniging Milieudefensie. Verantwoordelijk voor organisaties van al het klimaat -en energiewerk; lokaal, landelijk en internationaal. Ontwikkeling van toolkits voor lokale groepen, woordvoerder kernenergie voor Milieudefensie en Friends of the Earth Europe. Betrokken bij oprichting Klimaatverbond. (Nederland en Europees)Organisatie van landelijke actiedag ‘Amersfoort aan Zee’ en campagne ‘Schep nieuwe wegen weg’. Een jaar als ‘campaigner’ lid geweest van het ‘Vliegverkeerteam’ van Milieudefensie met organiseren van acties tegen de uitbreiding van Schiphol als belangrijkste taak

1997 - 2000
Campagnemedewerker kernenergie voor WISE International, in Amsterdam. Verantwoordelijk voor projecten in Azië, eerste woordvoerder WISE, ontwikkeling educatieve materialen, fondswerving. Veel gereisd naar Korea, Thailand, Taiwan, Filippijnen en Rusland

2000 – heden

Directeur WISE


• 2003- 2009 Bestuurslid Vereniging Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands)
• 1998- 2004 Bestuurslid XminY fonds
• 2004-2007 Bestuurslid Woonwerkvereniging WeeGee
• 2001 – 2005 Bestuurslid Stichting RWW

“Ons bin nog aoltied nie blie mee die kernenergie”

Het is niet langer voldoende om zonnepaneeltjes op ons dak te blijven schroeven of om alleen netjes mee te blijven doen aan alle fora en inspraak-gremia die ons geboden worden

“Ze kunnen het krijgen”. Dat is een opmerking die we deze dagen vaak te horen krijgen in reactie op onze open uitnodiging aan milieu-minnend Nederland om samen activiteiten en acties te gaan bedenken om de plannen voor nieuwe kerncentrales om zeep te helpen. En”ze” is dan de nieuwe regering en/of Delta, het energiebedrijf dat 2500 Megawatt aan nucleair vermogen in Zeeland wil bouwen.

Het was voor ons ook een experiment, is er anno 2010 nog wel bereidheid om je te verzetten tegen kerncentrales? Is iedereen niet te veel opgeslokt door beslommeringen rond bezuinigingen, bezig het eigen hachie te redden? Of met de vraag of Wilders ook een racist of alleen knettergek is? Met de vraag, vooral binnen de GroenLinkse top heel populair, of het nu beter is om de actieve leden van je partij (die tenminste nog iets tegen Wilders proberen te doen), te ex-communiceren of ze alleen maar badinerend en kleinerend van je af te twitteren?

Maar gelukkig, aanstaande woensdag verzamelen zeker 40 mensen zich in Rotterdam om samen plannen te maken en elkaar te beloven er volop tegenaan te gaan. Ook op milieugebied zijn er grenzen waar zelfs een daadkrachtige Rutte niet aan kan tornen. De bouw van een kerncentrale is zo’n grens. Natuurlijk, we gaan vooral het debat aan, we zullen ons weer suf debatteren en we zullen alle argumenten zo nodig afstoffen en opnieuw tegen het licht houden. Maar de keuze voor kernenergie is niet rationeel en dat betekent dat we niet de illusie moeten hebben dat we Delta en de regering met alleen argumenten kunnen overtuigen.

En het is ook niet langer voldoende om zonnepaneeltjes op ons dak te blijven schroeven of om alleen netjes mee te blijven doen aan alle fora en inspraak-gremia die ons geboden worden.

In Rotterdam komen niet alleen mensen die zich in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw al de blaren op de voeten actie-voerden maar gelukkig ook veel nieuw en jong volk. En Kamerleden van de PvdA en de SP. Zij snappen ook dat een nieuwe kerncentrale een prachtig punt is om verzet tegen het milieubeleid van dit kabinet op te organiseren. Maar het meest vrolijk worden we van de aanmeldingen uit Zeeland zelf. Want, zoals de Zeeuwen zelf zeggen; “ons bin nog aoltied nie blie mee
die kernenergie”.

Inderdaad, deze regering kan het krijgen. We gaan er weer volop tegenaan. Komt u ook? Op www.tegenstroom.nl staat meer informatie.

Geef een reactie

Laatste reacties (72)