1.458
42

Tweede Kamerlid PvdA

Ed Groot studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ging na zijn studie aan de slag als redacteur bij Het Financieele Dagblad. Van 1996 tot 2000 maakte hij een uitstapje als speechschrijver op het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid, waarna hij terugkeerde naar het FD als redacteur en columnist. In 2010 werd hij namens de PvdA lid van de Tweede Kamer.

Ontslagplan Kunduzcoalitie is een ramp

Een sociale en economische ramp dreigt. Dat is geen bangmakerij, het is de realiteit

Beseffen vijftigplussers wat er boven hun hoofd hangt? Als de plannen van D66, GroenLinks, CU, CDA en VVD doorgaan kunnen werkgevers straks doodeenvoudig van hun werknemers af.

Even de Kunduzmaatregelen op een rijtje. De opzegtermijn gaat van vier naar twee maanden, de ontslagvergoeding naar één weekloon per dienstjaar met een maximum van zes maanden. Werknemers kunnen alleen achteraf naar de rechter. Als dat al zin heeft. Want de rechter mag alleen ‘marginaal toetsen’. En geeft de rechter de werknemer toch gelijk, dan kan dit nooit leiden tot terugkeer naar de oude baan.

De nieuwe wetgeving volgt de filosofie van een initiatiefwet van D66-Kamerlid Koser Kaya. ‘Verbetering van de rechtspositie van werknemers’, heet dat in D66-newspeak. Maar in gewoon Nederlands wordt straks iedereen flexwerker. Ook wie tientallen jaren zijn benen uit zijn lijf heeft gelopen voor zijn baas staat straks met een paar maanden loon op straat.

De Kunduz-plannen komen op het slechtst denkbare moment. De idee is dat ontslagen oudere werknemers straks gemakkelijk nieuw werk vinden. Die werknemers zelf weten wel beter. Wat we zien is dat vijftigplussers massaal sparen om het naderende onheil op te vangen. Nog meer winkels gaan dicht. Zo sparen we ons met Kunduz dieper de put in. En komt van langer doorwerken niets terecht.

Ook de Partij van de Arbeid wil het ontslagrecht hervormen. We willen dat iedereen recht krijgt op een ontslagvergoeding, maar maximaal 70.000 euro. De rechtsbescherming blijft. En we investeren meer in werk-naar-werk. Zo komen we sterk en sociaal de crisis door.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)