1.433
20

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Ontstress, doe aan Hatha Yoga

Steeds meer onderzoek toont aan dat yoga en meditatie een gunstige invloed hebben bij het omgaan met stress

Zou het waar zijn? Dat yoga werkelijk zo ontspant dat je er beter door functioneert? Belangrijk om te weten voor mensen die problemen hebben door stress en daar geen medicijnen voor willen gebruiken.

Onderzoekers in Detroit betrokken 108 ouderen (leeftijd tussen 55 en 79 jaar) bij een onderzoek om dat te toetsen. Wat bleek: de 66 deelnemers die echt in de yogagroep zaten waren na acht weken yoga duidelijk beter en sneller bij een aantal hersentestjes dan de mensen die in de placebogroep zaten.

Om te beginnen vraag je je natuurlijk af hoe je bij een onderzoek naar effecten van yoga een placebo kunt gebruiken. Zo moeilijk is dat nu ook weer niet. In de placebogroep kregen mensen les in het doen van stretch en ontspanningsoefeningen, terwijl het bij Hatha Yoga gaat om ademhalen en meditatie tijdens de oefeningen. Dus je zou kunnen zeggen dat het echt door de Hatha Yoga komt.

En hoe stelden de onderzoekers dat vast? Aan het begin van het acht weken durende onderzoek werden alle deelnemers getest op geheugencapaciteit en op de flexibiliteit van de hersenen bij veranderingen. Na acht weken waren de mensen in de echte yogagroep beter in het onthouden van dingen en in het focussen tijdens het doen van de toets, terwijl er bij de placebo jongens en meisjes niet was veranderd.

De onderzoekers denken dat het komt omdat het sympathische zenuwstelsel door de yoga ontspant, stress vermindert, focus verbetert en daardoor weer de hersenen beter functioneren.

Altijd leuk zo’n onderzoek, want er komt steeds meer beschikbaar aan onderzoek dat laat zien dat yoga en meditatie een gunstige invloed hebben bij het omgaan met stress. Dat ondanks alle minachting van hardcore medische wetenschappers die uitsluitend in hun eigen methoden geloven. Maar je moet altijd kritisch zijn. Dus ik heb nog wel een opmerking. Komt het misschien door de meditatie tijdens de Hatha Yoga dat mensen zich beter focussen?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (20)