1.102
52

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Onze kleinkinderen erven een leven vol onzekerheid

We zijn op weg naar een 'jammer dan-pech gehad'-samenleving

Nu de verkiezingen in zicht komen, zullen wij weer veel horen over de toekomst van onze kleinkinderen. Wij mogen immers onze problemen niet aan hen doorschuiven. Interessant is dan om nu al te bepalen wat we dan wel aan hen doorschuiven. Er heerst bij de middenpartijen een soort overeenstemming dat er niet alleen moet worden bezuinigd maar ook `hervormd`. Vroeger was `Hervormd Nederland` een protestants opinieblad, nu is het de natie die afscheid heeft genomen van de twintigste eeuw.

De voorgestelde hervormingen hebben één ding gemeen: zij bren gen meer onzekerheid en gevaar in het leven.  Als het ontslagrecht wordt aangepakt, kun je morgen op straatkomen te  staan. Voegt men daar een hervorming van de WW bij die je met een jaar in de bijstand stort, dan kunnen wat ouderen zeker op hun laatste werkdag een “te koop”-bord tegen de ruit laten pakken.  Het steeds toenemende eigen risico voegt bij de onprettige gevolgen van ziekte ook ernstige pijn in de portemonnee.
In de tweede helft van de twintigste eeuw is het leven van de meeste Nederlanders in rustiger vaarwater gekomen. Dat kwam door allerlei wetgeving rond ziekte, arbeid en werkloosheid. Deze zekerheid is nu aan het verdwijnen. Wij zijn op weg naar een “jammer dan, pech gehad”-samenleving.  De jongere generaties proeven daar nu al de voorsmaak van met al die korte termijn contracten.
Voor een belangrijk deel van de kiezers is dit blijkbaar een wenkend perspectief. En als zo’n toekomst ze niet toelacht, dan haalt men het argument van de onvermijdelijkheid tevoorschijn. Brussel wil het. Althans onze eigen politici – en dat is een buitengewoon grote waarheid – hebben destijds het initiatief genomen tot de snoeiharde regels waar we nu het slachtoffer van worden. Ook dwingen de “markten” dit af. Heeft Moody immers niet nu al gewaarschuwd? De kans is groot dat we onze kinderen ook nog een beperkte democratie nalaten, een samenleving waarin ze binnen een beperkte bandbreedte nog wat inspraak hebben maar niet meer.
Onze kleinkinderen zullen wel dankbaar zijn voor het Nederland dat zij van ons gaan erven.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (52)