1.580
24

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Onze paardenfluisteraar had Verhagen in zijn eigen oor

We hoeven geen medelijden met hem te hebben maar Wilders is gebruikt, misbruikt als een Venlose koorknaap door de Verhagens van Den Haag

Volgens ex minister Hirsch Ballin in de Volkskrant zou onze vriendelijke paardenfluisteraar, nu staatssecretaris Bleker, al in augustus een baantje beloofd zijn in een nieuw Rutte/Wilders kabinet. Het werpt een heel nieuw licht op de glanzende mediarollen die Bleker vervulde. Die energie, die werklust, die flexibiliteit: allemaal in dienst van de jezuïet Maxime Verhagen die hulp nodig had bij het verkopen van zijn bord linzen.

Mij maakt het niet veel uit want de analyse van dit jaar in de politiek is de eenvoudigste aller tijden. Het gaat om de macht. Niets meer, niet minder. Degene die dat machtsspel het best speelt, die wint. Rutte dreef mee op het inderdaad superbe, moraalloze en genadeloze spel van Verhagen – die de politicus van het jaar had moeten zijn.

Anders dan velen menen, denk ik dat Wilders het machtsspel heeft verloren aan veel rigoreuzere, hardere politici. Hij heeft geen geintje macht, zelfs niet de macht om het kabinet te laten vallen. Geen enkel van de belangrijker punten in zijn Stichtingsprogramma is gerealiseerd. De uitvoerende macht heeft hij uitbesteed aan CDA en VVD die daar ruime ervaring mee hebben.

We hoeven geen medelijden met hem te hebben maar Wilders is gebruikt, misbruikt als een Venlose koorknaap door de Verhagens van Den Haag. Hij moet duizelig rondlopen van alle klappen tegen zijn kop, pogend de schade van een desastreus personeelsbeleid te repareren. Voorlopig zit hij vast en rest hem niets dan te wachten tot Maxime Verhagen kiest voor vervroegde verkiezingen op een opportuun moment.

De comeback van de KVP is een feit

Ondertussen is het CDA ogenschijnlijk leiderloos. Dat is schijn want Maxime Verhagen heeft alle touwtjes in handen. Hij mag er nog niet voor uitkomen maar dat gaat nog wel gebeuren. Een serieuze voorzitter is niet te vinden nu de paardenfluisteraar het overstappen van voorzitters naar kabinetten onhygiënisch heeft gemaakt (eerdere voorzitters hadden hetzelfde probleem). Nu denkt men over een halfwassen voorzitter, nauwelijks betaald. In de Eerste Kamer mag Eelco Brinkman de belangen behartigen die hij al jaren behartigt. Hij is geen partij voor Verhagen.

Nee, de partij wordt gerund door Maxime Verhagen. Het is een knap staaltje en hij heeft het voor elkaar gekregen: de grootste nederlaag ooit voor het CDA is een totale overwinning voor zijn variant van het katholieke machtsspel. Ik geef toe, het is counterintuïtief maar het CDA heeft nu meer macht dan ooit. En ik kan nu al voorspellen dat het straks, als het zo uitkomt, flinke winst op gaat leveren. De achterban mokt en klaagt, maar dat zijn alleen maar uitgerangeerde politici die het spel hebben verloren: de Hirsch Ballins en Lubbersen van deze wereld.

De comeback van het CDA is een feit. Of nee, ik zeg het verkeerd. De comeback van de KVP is een feit. De ironie van de geschiedenis zal blijken te zijn dat een luidruchtige, onfatsoenlijke politicus uit Venlo dat op zijn geweten heeft.

Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Frans Verhagen

Geef een reactie

Laatste reacties (24)