531
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Onzinonderzoeken

Weer zo'n fijne levensles op basis van wiebelonderzoek

In de categorie onzinonderzoek kon ik het volgende niet weerstaan. Te leuk. Te stom. Te stereotiep. Niets verrassends en de vraag waarom het überhaupt onderzocht werd blijft zich opdringen, maar toch: Hoe succesvol zijn narcisten (mensen met een onrealistisch positief beeld van zichzelf die daarom menen recht te hebben op bepaalde daaraan verbonden voordelen) in het benaderen van vreemde vrouwen op straat?

Het onderzoeksteam maakte gebruik van 61 proefpersonen. Allereerst werd hun narcismeniveau gemeten. Iedereen kan de trekjes hebben, maar hoe sterk heb je het? Voor dit onderzoek waren alleen mannen geselecteerd omdat die opzichtiger sjansen. Vrouwen doen het veel subtieler – zeker op straat – en het zou voor de onderzoekers betekenen dat ze niet goed vast kunnen stellen wat er gebeurt.

De mannen kregen als opdracht de straat op te gaan en een vreemde vrouw te benaderen om te zien of hij haar telefoonnummer, emailadres of facebookcontactgegevens kon krijgen. Ze werden gevolgd door onderzoeksassistenten en dat wisten de mannen ook. Geen geheim agent gedoe. Gemiddeld benaderden de mannen ongeveer 26 vrouwen.

En nu de uitkomst van het onderzoek: narcisten kregen de meisjes met hun charme en mooie praatjes vaker dan de mannen die laag op narcisme scoorden. Volgens de onderzoekers lag het niet aan hun zelfvertrouwen, maar aan hun narcisme. Je vraagt je af hoe onderzoekers dat nou zo stellig kunnen beweren. Het zou vooral te danken zijn aan hun aantrekkelijkheid en sociale vrijpostigheid, eigenschappen van narcisten.

Narcissus keek in de mythe altijd in de spiegel en werd verliefd op zijn spiegelbeeld. Was daar een reden voor? Was hij dan werkelijk zo aantrekkelijk? Dan valt het hem nauwelijks te verwijten zou je zeggen, want dat blijkt nu ook wel want de dames blijken ook voor Narcissus te vallen. De onderzoekers hebben nog wat waarschuwende woorden. Narcisten mogen aanvankelijk knap en charmant zijn, maar voor de lange termijn zijn het geen fijne partners, want ze houden alleen maar van zichzelf en zijn niet geïnteresseerd in de ander. Ze hebben weinig empathie en missen de vaardigheid zich in de visie van anderen te verplaatsen.

Weer zo’n fijne levensles op basis van wiebelonderzoek.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
De oplossing voor het testosteronprobleem: vrienden worden

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)