569
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Oogcontact overtuigt tegenstander niet

'Read my lips' beter dan 'kijk in mijn ogen' om iemand te overtuigen

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers. Vandaag over het effect van oogcontact.

Heb je dat ook? Dat je iemand wanhopig probeert te overtuigen, omdat je weet dat je gelijk hebt. Dat je dan oogcontact zoekt, omdat je wéét dat als je hem of haar eenmaal in de ogen kunt zien en je écht contact krijgt, die ander in zal zien dat je gelijk hebt? Nou dan hebben onderzoekers slecht nieuws voor je. Oogcontact in zo´n situatie zal eerder de kans verkleinen dat je iemand overtuigt.

Met behulp van technologie om ogen te volgen werden experimenten gedaan waarbij iemand een ander moest overtuigen van zijn standpunt. Daaruit bleek dat alleen mensen die de mening van de spreker al delen overtuigd raken van de argumenten. Wie sceptisch is zal sceptischer worden. Mensen die de mond van een spreker volgen zullen echter wel eerder overtuigd raken van de argumenten.

Het is eigenlijk niet zo gek. Oogcontact in de natuur is iets tussen vrienden of geliefden omdat het een signaal van vertrouwen is, maar tussen vijanden is het eerder een afschrikmiddel. Je dreigt en intimideert een ander door in zijn ogen te kijken.

Bij een lezing of een toespraak van een politicus op de televisie gebeurt het zelfde. Was George Bush niet ongelooflijk slim toen hij zei ´read my lips´ en niet vroeg hem in zijn mooie blauwe ogen te kijken. Zou Obama daarom ook zo vaak naar beneden kijken om de republikeinen niet al te veel uit te dagen?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Vrouwen gebruiken meer emotionele woorden

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie