6.212
0

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Ook bezorgde burger de dupe van de woede van het Steenbergse tuig

We staan voor twee crises: we staan voor een vluchtelingencrisis en we staan voor een geloofwaardigheidscrisis

Het was geen goed idee om woensdagavond op de Steenbergse inspraakavond te melden dat het stadje de komst van een azc misschien wel zou kunnen overleven. Althans dat merkte een dame die iets dergelijks probeerde te zeggen, maar werd overstemd door het spreekkoor: “Daar moet een piemel in.”

Als ik burgemeester Vos was geweest van deze gezellige Brabantse gemeente, had ik na dat “er moet een piemel in” onmiddellijk dít gezegd:

“Dames en heren, of nog beter – je zit beroepshalve in de geschiedenis of niet –, Erentfeste, achtbare en discrete heren, ik geloof dat Gij Uw gevoelens ten opzichte van de door mij geagendeerde  kwestie voldoende hebt duidelijk gemaakt op een wijze die voor geen misverstand vatbaar is. Ik sluit derhalve de vergadering en stel U in staat U over te geven aan Uw gebruikelijke woensdagavondverpozingen.  En voor de rest niks. Opgesodemieterd. Ga je dealertje maar zoeken. Hasj coke en pillen. Dat is wat wij willen. Toch?”

Om die reden is het heel verstandig geweest van de kroon om niet mij, maar Joseph Vos tot burgemeester van Steenbergen te benoemen. Hij heeft met grote gelijkmoedigheid gereageerd op alle agressie die de afgelopen weken over hem en zijn medebestuurders is uitgestort . Ook woensdag was het gedrag van de menigte die op de inspraakavond was afgekomen, beneden alle peil. Er heerste een  agressieve stemming. Wie onvoldoende afkeer van vluchtelingen toonde, werd op kwaadaardige spreekkoren onthaald. Tal van aanwezigen toonden de burgemeester de omgedraaide middelvinger. Een van de spreekkoren luidde: “We gaan op vossenjacht.”

Het is de vraag wat je als burgemeester en gemeentebestuur met zo’n gebeuren aan moet. Een ding is in ieder geval duidelijk: op de tribunes zat geen doorsnee van de Steenbergse bevolking. De avond werd gekaapt door intimiderende tegenstanders, dezelfden die om in de stemming te komen eerst een agressief ogende fakkeldemonstratie door de stad hielden? Als je in de manifestatie een stel van die zwarte vlaggen had gefotoshopt met koranteksten, had ze zo voor een IS-demonstratie door kunnen gaan. Dezelfde verbeten koppen. Dezelfde haat in de ogen. Hetzelfde “had je wat, kom maar op”- loopje.

Deze agressieve horde heeft het niet alleen de burgemeester en die dappere mevrouw moeilijk gemaakt om hun standpunt voor het voetlicht te brengen, ook overstemde zij met het geschreeuw de zorgen en de kritische vragen van de gewone Steenbergers. Zij zijn door de kwaadaardige spreekkoren net zo goed monddood gemaakt.

De grootste fout die een gemeentebestuur kan maken, is zwichten voor de intimidatie van zo’n agressief publiek. De woede van het Steenbergse tuig – immers, wie roept: “Er moet een piemel in”, is tuig. Punt uit – is geen argument. Nergens voor. Niet om de vestiging van een azc uit vrees voor erger dan maar af te wijzen, maar evenmin om het binnen te halen. Er zijn door insprekers bezwaren  aangevoerd, maar die leken voor zover ze op de NPO vertoond werden, vooral gebaseerd op angst, vooroordeel en een schrijnend gebrek aan informatie. Zij zijn onbruikbaar voor een weloverwogen beslissing.

Daarom moeten gemeentes andere vormen vinden om de meningen te peilen en echt met de burgers in gesprek te gaan. Misschien zijn kleinschalige straat- en buurtbijeenkomsten een veel betere omgeving voor een echte dialoog en een echte uitwisseling van argumenten. Je zegt bijvoorbeeld: “Als U nou voor vijftien man in de huiskamer zorgt, sturen wij iemand van het college of een lid van de raad met koffie en cake en dan gaan we alles bespreken. We zorgen ook voor een goede notulering. En het verslag komt op het internet.”

Er zijn nu natuurlijk een hoop gemeentelijke belangrijkheden die uitroepen dat ze daar geen tijd voor hebben net als Rutte en Wilders die beweerden dat ze respectievelijk bij Coca Cola en in een Australische uithoek iets van grotere betekenis te doen te hadden. Je staat voor twee crises: je staat voor een vluchtelingencrisis. En je staat voor een geloofwaardigheidscrisis. Je eigen geloofwaardigheid wel te verstaan. Je maakt maar tijd. ’t Zal wennen zijn, want je komt daar niet om je beleid te verdedigen of goed te praten. Je komt de hulp van de burgers vragen voor de oplossing van een probleem dat in tal van vormen nog jaren bij ons zal blijven maar ik weet zeker dat de gemiddelde Steenberger én de gemiddelde Nederlanders bereid is mee te denken als hij merkt dat hij serieus genomen wordt.

En anders zie ik het somber in.

Tenslotte dit: er staan nu al mensen op die begrip hebben voor het gedrag van het Steenbergse tuig. Dat waren brave huisvaders die nu eenmaal niet geleerd hadden om gladde praatjes te verkopen zoals politici dat doen. Zulke verdedigers van dit onaanvaardbaar wangedrag zijn geen haar beter. Die zijn even erg. Die vergoelijken een oproep tot groepsverkrachting. En dat geldt zeker voor de halve zolen die straks  beweren dat er een stukje voetbalcultuur in de sporthal was gebracht.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (0)