889
25

Leerkracht basisonderwijs

Maddy Hulshof is leerkracht, ze schrijft regelmatig over het opgroeien van haar zoon Gijs (16 PDD-NOS). Over mooie verrassende momenten maar ook over moeilijke keuzes. Gijs zit in het examenjaar van het regulier voortgezet onderwijs.

Ooms

Mannen die samen achter een hek de wereld uitstippelen

Als een flits trof het me vandaag toen ik de tuin-foto van het Catshuis voor de zoveelste keer zag. Opeens wist ik waar het ‘unheimische’ vandaan kwam.

Ruim veertig jaar geleden zaten mijn ooms ook zo. Niet in een riante tuin maar in de kleine woonkamer van mijn oma, waar ook haar bed stond. De hele familie verzamelde zich daar op zondagmorgen na de kerk. Hun vrouwen (mijn leuke tantes) waren er ongetwijfeld ook, samen met  nichtjes en neefjes. Maar de ooms: die hadden de beste stoelen, zaten in een kring en hielden één voor één luidkeels hun lofzang op behaalde resultaten van de afgelopen week. De tantes haalden koffie en schonken uit een groene fles met rode dop. Ik zat erbij, tweede rang en soms onder tafel, luisterde en begreep er niets van. Dit ging over henzelf, terwijl ze dachten dat het over de wereld ging. Verward was ik, als achtjarige, dacht dat ik iets miste en hoopte dat ik het later zou begrijpen. Later als ik groot was.

Groter dan dit wordt het niet, en weer zitten mannen samen. Ja, in de tuin van het Catshuis zit ook een vrouw. Althans, dat zegt men. Op de foto’s zie je slechts glimmend glanzend haar. Een Schwarzkopf-reclame die koffie mag halen.

Het klopt niet: mannen samen achter een hek die de wereld uitstippelen. Ze kunnen niet voorbij zichzelf. Er bestaat zelfs een land met een hek erom heen waar alleen mannen wonen, in jurken, met een eigen munt, beschermd door mannen in Zwarte-pieten pakken. Oom paus.

Het klopt niet: mannen die in een hotelkamer het werk verdelen: als jij mijn badkamer tegelt, mag je de school verbouwen. Oom Arnold R.

Het klopt niet: mannen die zeggen dat ze weten hoe jij je voelt, je vervolgens mee naar huis nemen om daar een nachtelijke (voor zichzelf)  therapeutische sessie af te werken. Oom Keith Bakker.

Het klopt niet, mannen die graag president van Frankrijk willen worden en over meisjes praten als ‘materiaal’. Oom DSK.

Mijn ooms bedoelden het goed, waren lief en aardig, maar samen in een kring kon er maar één de overwinnaar zijn. En dat zie ik in de tuin. Ik heb niets tegen mannen, maar vrouwen zorgen voor de balans. Laten we er klaar voor zijn. Het dode hout wegsnoeien in deze week voor Pasen, zodat het frisse groen de kans krijgt.

Ik hoop dat het gebladerte rond het Catshuis snel uitloopt.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)