1.273
4

Advocaat

Sidar Bengin Epozdemir, (Rotterdam, 1987) is advocaat en is van Koerdische afkomst. Hij studeerde rechten in Maastricht en Leiden. Jarenlang werkte hij voor verschillende Koerdische media in binnen- en buitenland als redacteur, correspondent en columnist.

Oorlog en chaos op de loer in Turkije

De timing van de moord op de drie Koerdische activisten in Parijs is op zijn minst opmerkelijk

De Koerden zijn opnieuw in rep en roer nadat drie Koerdische vrouwen op woensdag zijn vermoord in Parijs. Sakine Cansız, Fidan Doğan en Leyla Söylemez waren drie Koerdische activisten, die zich vanuit Europa inzetten voor hun volk, in de strijd voor gelijke rechten. Met hun dood werden ze prompt onsterfelijke symbolen in de Koerdische geschiedenis, getuige de overstroming aan reacties in sociale media en de verschillende demonstraties in Europa en Turkije.

De moord op de drie vrouwen komt in een periode waarin een oplossing voor de Koerdische kwestie almaar uitblijft, Turkije doorgaat met politieke arrestaties en de PKK en het Turkse leger nog altijd betrokken zijn in een bloederige strijd in de bergen van Koerdistan.

Koerden wachten bovendien al meer dan een jaar op een antwoord op de vraag: wie gaat de rekening betalen van wat er is gebeurd in het Koerdische dorpje Roboski, waar 34 burgers om het leven zijn gebracht door een ‘fout’ van het Turkse leger?

Aan de andere kant zijn in Turkije in het nieuwe jaar gesprekken opgezet tussen de Turkse geheime dienst en PKK-leider Abdullah Öcalan. Die gesprekken moeten leiden tot een wapenstilstand en, volgens optimisten, tot een duurzame oplossing van het Koerdische vraagstuk.

Problematisch daarbij is echter een vertrouwenskwestie tussen de Turkse regering en de Koerden. Na decennia van oorlogsleed, onderdrukking en ongelijkheid zijn de Koerden huiverig voor Turkse toenaderingen. Nu er, na de mislukte Oslo-besprekingen van 2010, onderhandelingen gaande zijn, kan men een aanslag zoals die in Parijs, niet echt gebruiken. Want ook als de moord niet bedoeld zou zijn als een provocatie van het onderhandelingsproces: het heeft er verdacht veel van weg.

In ieder geval is het effect van provocatie overduidelijk aanwezig in Turkije, getuige de eerste reacties. De Turkse premier Erdoğan heeft zelf ook al een idee hoe de vork in de steel zit. Hij sprak een dag na de aanslag van een “mogelijke interne afrekening” binnen de Koerdische beweging. Dat terwijl het onderzoek naar de moord nog in volle gang is en een dergelijke conclusie toch op zijn minst voorbarig kan worden genoemd.

Hoe dan ook, met zijn uitspraken zet Erdoğan de gemoederen onnodig op scherp. Er is dan ook een grote kans dat de moord in Parijs hét verschil zal maken tussen een nabije vrede of een nieuwe escalatie van het Turks-Koerdisch geweld. Voorzichtigheid is dus geboden. Het is van groot belang dat alle partijen zich dat realiseren, want de ruimte die de samenleving in Turkije momenteel biedt voor onderhandelingen is nog nooit zo groot geweest. Daarmee is nu ook de kans op vrede groter dan ooit.

Volg Sidar ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (4)