3.533
19

Redacteur, radiomaker

Joyce Brekelmans (1981) is een nieuwsjunk met culinaire neigingen en een zwak voor woordgrappen. Zij werkt sinds 2013 als redacteur en radiomaker bij BNNVARA en was daarvoor actief als freelance journalist en columnist.

Oorlogje spelen voor volwassenen

'Waar we als kinderen cowboy en indiaantje speelden, spelen volwassen mensen nu op internet Hamas tegen het IDF. Alleen dan zonder de onschuld of het plezier'

Heeft u ook zo’n behoefte aan komkommertijd? Aan volstrekt futiele berichtjes over het weer, al dan niet gesignaleerde Nederwolven of de wederopstanding van dood-gehoaxte beroemdheden? Alles beter dan de emmers bloed, haat en verdriet die deze dagen over de voorpagina’s worden uitgestort. Alles beter dan de wetenschap dat ik morgen meer van hetzelfde lees.

Het engste vind ik eigenlijk nog de constatering dat het blijkbaar besmettelijk is, die haat. Dat gewelddadigheden in Irak, Gaza en elders gretig worden aangegrepen als excuus om onderling een potje tegen elkaar te gaan lopen schelden. Waar we vroeger als kinderen cowboy en indiaantje speelden (of in mijn geval Tour of Duty, Amerika tegen de Vietcong) spelen volwassen mensen nu op internet Hamas tegen het IDF. Alleen dan zonder de onschuld of het plezier.

Partij kiezen en meeblaten
Daarmee bedoel ik overigens niet dat we ons niets zouden moeten aantrekken van wat anderen elders overkomt, integendeel, maar met ogenschijnlijk willekeurig partij kiezen en meeblaten is werkelijk helemaal niemand geholpen. Bovendien mikken we onze verbale pijlen ook nog eens consequent op de verkeerde partijen. Noch ‘Joden’, noch ‘moslims’, noch ‘links’, noch ‘rechts’ is verantwoordelijk te houden voor extremistisch geweld.

En, voor de duidelijkheid, fuck de extremisten! Fuck (IS)IS, fuck Hamas, fuck de oorlogszuchtige Israëlische havikken. Fuck iedereen die zijn geloof of mening boven een kinderleven stelt, of zijn democratische rechten misbruikt om met een spandoek in de hand wie dan ook dood te wensen. Dáár ligt het gevaar, niet bij je moslimburen die graag zouden zien dat de slachtpartij in Gaza nu eindelijk eens ophield. En ook niet bij de joodse Nederlanders die het zo onderhand Spaans benauwd krijgen van al die hakenkruizen en aanverwante lelijkheid.

Obscure knip-en-plakfilmpjes
Dat gezegd hebbende, worden er aan alle kanten van de discussie goede punten gemaakt, maar omdat veel mensen de neiging hebben compleet door te slaan in hun steun voor bepaalde partijen, is van een zinnig debat nauwelijks meer sprake. Natuurlijk zijn de bombardementen van Israël op Gaza buitenproportioneel en wreed, maar dat punt kun je prima maken zonder het terrorisme van Hamas te bagatelliseren. Als je in de diepste krochten van het internet op zoek moet naar obscure knip-en-plakfilmpjes om je gelijk te halen, kun je je misschien beter eens afvragen of die doctrine van je toch niet een beetje naar het midden mag worden geschoven.

Want als je gelijk belangrijker wordt dan de waarheid, dan is het debat voorbij en wordt de deur naar geweld geopend.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)