Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oorlogsveteranen naar yoga?

  •  
14-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over hoe yoga helpt tegen de stress van oorlog
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Soldaten die terugkomen uit een oorlogssituatie plegen vaker zelfmoord , gebruiken vaker drugs, zijn vaker betrokken bij huiselijk geweld en zijn vaker werkeloos. De stress die samengaat met oorlogvoeren is simpelweg te moeilijk om te hanteren. De oorlog gaat niet meer weg uit hun hoofd, ook al is die intussen misschien afgelopen.
Afhankelijk van het nationale beleid is er aandacht voor soldaten die uit een oorlog tegenkomen. Van de mogelijke behandelingen blijkt yoga ook effectief te zijn. Dat is interessant omdat enerzijds de rol van stress bij het ontstaan van ziekte onvoldoende begrepen wordt door medische hardliners en anderzijds yoga iets is dat als een techniek van kwakzalvers wordt afgedaan. Bij het ontstaan van belangrijke ernstige chronische aandoeningen zoals overgewicht, diabetes, kanker en hart- en bloedvatziekten kan stress een rol spelen door de verstoring van de hormonale huishouding. Verstoring van slaap en daarmee van het waak-slaapritme zorgt voor nog meer problemen.
BRAVO, het acroniem van de belangrijkste preventieve leefstijlveranderingen, noemt Beweging, Roken, Alcoholgebruik, Voeding en Ontspanning als sleutelgebieden voor mogelijke gezondheidswinst. En die O staat niet als vijfde omdat het de minst belangrijke is, maar alleen om een opvallend acroniem te kunnen maken.
In de praktijk zijn adviezen om beter te ontspannen ook opgenomen, maar dat beperkt zich tot wat slaaphygiëne, de opmerking het ‘wat rustiger aan te gaan doen’ en het voorschrijven van slaapmiddelen die na een paar weken niet meer effectief zijn.
Een enkele arts zal ook yoga adviseren, maar ik vermoed dat hij het niet doet als de waakhonden van de Nederlandse Vereniging tegen Kwakzalverij in de buurt zijn. Onterecht, want zelfs soldaten die van het front terug komen hebben er baat bij. En is het geen kwakzalverij dat artsen jarenlang aan mensen met stress benzodiazepinen hebben voorgeschreven die al snel niet meer werken en verslavend zijn? Liever van Afghanistan naar het yogaklasje?
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: We zien meer leiderschap in een vrouw met zware stem Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.