979
39

Journalist

Brenda Stoter is geboren en getogen in Rotterdam. Sinds 2010 is ze als freelancer werkzaam in de journalistiek en schrijft ze voornamelijk voor het AD, stichtingen en bedrijven. Eerder schreef ze artikelen voor de Elsevier, Roest, HP/De Tijd, stichting Music Matters en werkte ze mee aan het Hoofdboek. Ze is gespecialiseerd in de multiculturele samenleving, jongerencultuur, Rotterdam, Egypte en Rwanda.

‘Oost-Europeanen zijn de nieuwe moslims’

Dat er klachten over Polen en andere Oost-Europeanen zijn, geloof ik best. Maar net zoals bij alle andere groepen, zoals moslims, is wijzen met het vingertje onvoldoende. Haatzaaierij noem ik dat

‘Die Polen en andere Oost-Europeanen, dat zijn de nieuwe moslims. Binnenkort krijgen zij ervan langs. Let maar op’, riep mijn vriendin 5 jaar geleden. Ik moest er hard om lachen. Daar hoor je toch niemand over, dacht ik. Helaas moet ik mijn mening bijstellen. Oost-Europeanen, dat worden de nieuwe moslims, als het zo doorgaat. Het mikpunt van de PVV. En de eerste die dat doorhadden, waren de Schiedammers. Alleen gaan zij er heel anders mee om.

Een paar maanden geleden liep ik voor een reportage mee met een vrouwelijke, Poolse buurtwacht in de Babberspolder. De buurtwachten worden ingezet na aanleiding van klachten van buurtbewoners. Door de Polen in hun eigen taal aan te spreken op hun gedrag, wordt de overlast minder. De overlast bestaat vooral uit buitensporig drankgebruik, rommel en geluidsoverlast.

De 23-jarige Marina, met wie ik meeliep, gaf aan dat het een succesvolle formule was. De combinatie van een vrouwelijke wacht en ze aanspreken in hun eigen taal werkt rustgevend. Marina praat veel met ze. Leert ze zelfs kennen. ‘Mannen gaan toch eerder in de aanval. Een vrouw die met ze praat, heeft meer invloed.’ Eerst geloofde ik het niet, totdat ik met mijn eigen ogen zag dat het inderdaad werkte. Op lokaal niveau.

Kijk, dat er klachten over Polen en andere Oost-Europeanen zijn, geloof ik best. Het klachtenpunt van de PVV heeft al meer dan 30.000 klachten binnengekregen. Daar zullen vast wel wat serieuze reacties tussenzitten. Die klachten beperken zich natuurlijk niet alleen tot de Babberspolder in Vlaardingen. Nee, die zijn er overal. Maar net zoals bij alle andere groepen, zoals moslims, is wijzen met het vingertje onvoldoende. Haatzaaierij noem ik dat.

Dat er wat aan gedaan wordt aan de overlast van sommige Oost-Europeanen hoeft niet slecht te zijn. Alleen denk ik dat de PVV zich beter kan richten op de oplossingen, in plaats van een site op te zetten. De enige oplossing die nu getoond wordt, is dat de resultaten van het meldpunt overhandigd worden. Dat maakt het een eenzijdige haatsite waar iedere idioot zijn frustratie op kwijt kan.

Ik stel voor dat de PVV een keertje praat met de Vlaardingse Marina. Zij kan ze vast het één en ander vertellen over hoor en wederhoor of anders over de geschiedenis die zich blijft herhalen. Want van die over één kam geschoren gehate groepen, daar hebben we er in Nederland al genoeg van. Helaas.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)