2.656
14

Lid afdelingsbestuur GroenLinks

Alicia Hobbel studeerde Engels aan de universiteit van Utrecht met als specialisatie vertalen en westerse literatuur. Sinds 2010 is ze lid van het afdelingsbestuur van GroenLinks in Rotterdam.

Op de barricaden voor de kroket!

Ophef over Meatless Monday bij Uva en HvA is onzinnig

Op The Post Online stond woensdag een suf stukje van ene Bastiaan van Blokland, dat weer eens laat zien hoe normaal de meeste vleeseters het vinden dat overal vlees is en hoe weinig ze zich bewust zijn van het feit dat bijna alles aangepast is aan hun overtuiging. Volgens Bastiaan zijn de UvA en de HvA verkeerd bezig, omdat ze namelijk mensen ‘dwingen’ mee te doen met Meatless Monday.

Niet alleen schrijft Bastiaan dat het vermoorden van dieren voor oraal genot een universeel mensenrecht is – ik ga er maar vanuit dat dat niet helemaal serieus bedoeld is – maar hij lijkt ook daadwerkelijk te vinden dat een instelling ‘bepaalt’ wat mensen eten door iets wel of niet aan te bieden. Maar voor zover ik heb begrepen geldt er vanuit deze instellingen helemaal geen verbod op vlees eten, alleen bieden ze het niet actief aan. Tenzij deze onderwijsinstellingen mensen door de gang laten patrouilleren om te controleren of geen enkele student stiekem een BiFi mee naar binnen smokkelt of een zelf gesmeerde boterham met vleeswaren nuttigt, lijkt mij geen sprake van iets opleggen.

Daarnaast vergeet Bastiaan dat keuze twee kanten opwerkt. Mensen die vlees eten hebben nu één dag per week bij twee onderwijsinstellingen geen mogelijkheid om een lunch met vlees te kopen, maar zijn voor het overige vrij. Als hij dat een beperking vindt in de keuzevrijheid, moet hij zich misschien eens afvragen hoe het is om als vegetariër, veganist of aanhanger van een andere, al dan niet religieuze, overtuiging vaak voor je eigen eten te moeten zorgen omdat veel instellingen geen of zeer beperkt rekening met specifieke dieetwensen houden.

Daarnaast zijn er voor zover ik weet geen onderwijsinstellingen die uitsluitend een vegetarisch, veganistisch, halal, kosjer, etc. aanbod hebben, zodat je als principiële eter eigenlijk altijd steun geeft aan een aanbieder die handelt in strijd met jouw overtuiging, zelfs als je alleen maar producten koopt die passen bij jouw dieetwensen. Tenzij je natuurlijk gebruik maakt van de vrijheid om je lunchpakketje aan te schaffen bij een aanbieder die wel aan jouw wensen voldoet, zoals ook iedere vleeseter de gelegenheid heeft zijn in stukjes gesneden dier ergens anders te kopen.

Als het gaat om mensen met dieetbeperkingen vindt men dat meestal heel normaal. Ik weet bij bijna iedere training, borrel, receptie en werkuitje al van tevoren zeker dat er voor mij (vrijwel) niets te eten zal zijn en dat ik zelf maar een appel en een mueslireep in mijn tas moet stoppen of enkele dagen van tevoren afspraken moet maken met de kok of cateraar (en die zegt soms ook gewoon nee). Maar stel je eens voor zeg, dat je als vleeseter een keer iets krijgt wat je gewoon mag eten en kunt verdragen, maar dat net niet helemaal voldoet aan jouw wensen. Wat erg! Vooral als je je in de positie bevindt dat je geld hebt om uit te geven aan een overpriced smakeloze hap in een universiteitskantine. En dan zitten ze in Syrië een beetje te klagen over een burgeroorlog, werkelijk…!

Bastiaan kan zich maar beter druk gaan maken om iets zinnigs en lekker thuis een kroketje gaan eten.

Dit artikel verscheen op het weblog van Alicia Hobbel

Geef een reactie

Laatste reacties (14)