943
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Op je gevoel af gaan, kan dat wel?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: onderbuikgevoelens

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

We moeten dagelijks zoveel besluiten.  Volkoren of donkerbruin? Met omega 3 vetten of zonder.  Hardlopen of cholesterolverlagers slikken? Met Jeroen uitgaan of hem een beetje op afstand houden?

Overleven in de moderne wereld lijkt een tocht door de jungle te zijn geworden. Toch slagen we er redelijk goed in het juiste te beslissen. Dat kan door veel informatie verzamelen, door lang nadenken of – en dat antwoordt het merendeel van de mensen die je ernaar vraagt – op basis van je gevoel.

Kom bij hardcore wetenschappers niet aan met gevoel, want ze hebben onmiddellijk een allergie-aanval en nemen je niet meer serieus. Maar is dat terecht? Onderzoekers bekeken hoe betrouwbaar het afgaan op je gevoel is en of je hart (of: je onderbuik) je goed helpt.

Daarvoor deden ze twee tests. Ik ga ze niet tot in detail beschrijven om ‘stapelwatchers’ gelukkig te stemmen, maar ik hou het bij een korte samenvatting.

De ene test bestond uit het inschatten of een basketbalworp erin zal gaan, de andere test betrof het raden of een merkartikel echt of vals is. De proefpersonen werden opgedeeld in een groep die binnen een paar seconden moest reageren (op je gevoel dus) en een groep die van tevoren 2 minuten mocht nadenken van welke criteria je bij zo’n oordeel  gebruik zou maken. Daarnaast werd gekeken wie al expert op het betreffende gebied was en wie niet. Dus wie zat langer dan 3 jaar op basketbal en wie niet.  En wie bezat al drie of meer Gucci tassen en wie niet?

Het onderzoek was duidelijk: afgaan op je gevoel is een erg effectieve manier om je beslissingen op te baseren, maar dan moet je er wel iets van af weten. Dus voor al die mensen die zeggen op hun gevoel af te gaan, maar in het verleden geen tijd hebben genomen zich in iets te verdiepen, heb ik helaas slecht nieuws: je hebt grote kans de verkeerde keuze te maken.

Het juiste gevoel komt maar niet zo maar.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Verrassend eerlijk

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)