3.395
74

Schrijver en wetenschapsjournalist

Christian Jongeneel is schrijver en wetenschapsfilosoof. Zijn roman over migratie en radicalisering, 'Magda is overal', verscheen in 2018. Eerder schreef hij onder andere 'Het zit in een lab en het heeft gelijk', over het tanende gezag van de wetenschap. Daarnaast organiseert hij jaarlijks de Ab Harrewijn Prijs voor initiatieven aan de rafelranden van de samenleving en is hij vast blogger bij Sargasso. Hij is lid van GroenLinks en de Protestantse Kerk Nederland.

Op naar een coalitie met GroenLinks èn ChristenUnie

Als je gaat wachten tot de Nederlandse bevolking in meerderheid links is, krijg je nooit iets gedaan. Ideaal is het allemaal niet, maar als je het niet tenminste probeert, ben je geen knip voor je neus waard.

Als ik Jesse Klaver was, zou ik Gert-Jan Segers bellen om eens uitgebreid koffie te gaan drinken. GroenLinks en ChristenUnie zijn beide in beeld als de duurzaam-sociale partner die een coalitie van VVD+CDA+D66 aan een meerderheid moet helpen. Daarin zullen ze de kleinste partner zijn. En in de onderhandelingen zullen ze ook nog tegen elkaar uitgespeeld worden, met als gevolg dat hun agenda’s extra verwaterd raken. Er is een gezamenlijk belang om dat niet te laten gebeuren.

In de wandelgangen van de uitslagenavond liepen partijprominenten al te puzzelen, maar de fixatie was (ook bij mij, al ben ik geen prominent) op een vierpartijenkabinet. Vanuit de gedachte dat dit voldoende zou zijn en de onderhandelingen al lastig genoeg. Maar ik vermoed dat het aantal heikele punten niet sterk toeneemt als GL en CU samen aan tafel zitten.

Een vijfpartijenkabinet leidt bovendien tot een groot aantal ministers en staatssecretarissen. Dat is hard nodig, wil je politici dwingen vaker de Haagse stolp te verlaten. Meer werkbezoeken, meer discussies met burgers in het land. Nederland heeft meer politici nodig.

Er zijn partijgenoten die nu al willen weglopen van de onderhandelingstafel. De argumenten daarvoor zijn vooral partijpolitiek. Als je verantwoordelijkheid neemt, word je afgestraft. Kijk maar naar de PvdA. Dat is een argument van lik-me-vestje. Als je er zelfstandig een zootje van maakt (zoals GroenLinks bij de vorige verkiezingen) word je ook afgestraft.

Natuurlijk heeft een coalitie met de VVD geen voorkeur als je beleid voor de lange termijn wil maken. Maar als je gaat wachten tot de Nederlandse bevolking in meerderheid links is, krijg je nooit iets gedaan. Ideaal is het allemaal niet, maar als je het niet tenminste probeert, ben je geen knip voor je neus waard.

De beste deal is eruit te slepen als ChristenUnie en GroenLinks de andere drie samen voor het blok zetten: een kabinet met aandacht voor de energietransitie, belastinghervorming, sociaal beleid en vluchtelingen, of anders bekijken jullie het maar.


Laatste publicatie van Christian Jongeneel

  • Venus in het gras

    November 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (74)