1.157
63

PvdA-voorzitter

Hans Spekman zit sinds 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Daar voert hij onder meer het woord over asiel- en migratiebeleid, armoedebestrijding en de WSW en Wajong. Daarvoor was hij ruim vijf jaar wethouder in Utrecht. In december 2011 is hij verkozen tot voorzitter.

Opdracht aan ons zelf

De aanpak van de crisis is niet alleen een taak van dit kabinet 

In de Algemene Politieke Beschouwingen noemde Diederik Samsom een opdracht die boven alles uitsteekt: het terugdringen van werkloosheid. Die opdracht is ook een opdracht aan onszelf. Iedere dag moeten we als Partij van de Arbeid hard knokken om mensen zonder baan weer een toekomst te bieden.

Afgelopen week was ik in Haarlem waar ik bij de afdeling een nieuw ombudsteam mocht openen. Inmiddels gaan we richting de 150. Het zijn stuk voor stuk mooie teams van vrijwilligers die mensen helpen als ze bij instanties ergens tegenaan lopen en niet meer weten hoe ze het tot een goed einde kunnen brengen. Onze vrijwilligers met verstand van zaken weten dan vaak alsnog tot oplossingen te komen.

Het ombudswerk is een voorbeeld van hoe we als PvdA midden in de samenleving moeten staan. Ook nu we in de regering zitten, of lokaal in colleges van b en w, het is en blijft onze verantwoordelijkheid om te blijven kijken naar waar dingen verkeerd lopen. En dus niet wegkijken. Regelingen die in alle genialiteit op de tekentafel bedacht zijn, kunnen in de werkelijkheid beroerd uitpakken.

Ben je raadslid, wethouder of Kamerlid, als PvdA-volksvertegenwoordiger heb je de dure plicht om je iedere dag weer zelf de ogen en oren de kost te geven. Een volksvertegenwoordiger gaat daarom ook zelf de wijk of buurt in, zoals we afgelopen zaterdag nog deden tijdens de Straten-Generaal. En dan vervolgens niet je ogen afwenden, omdat je er ‘niet over gaat’. Die vlieger gaat niet op.

Deze Straten-Generaal ging het aan de deur opvallend vaak over werk. Mensen vragen zich af of ze straks hun baan nog wel hebben. Als het gaat om het terugdringen van werkloosheid staat dit kabinet niet stil. Gelukkig zijn er de eerste voorzichtige tekenen van herstel, maar we zijn er nog lang niet. Daarom ben ik blij dat dit kabinet banen schept waar mogelijk. Kijk naar onze minister Lodewijk Asscher die deze week nog samen met de transportsector plannen presenteerde voor meer banen. Het is het eerste in een reeks.

Maar de aanpak van de crisis is niet alleen een taak van dit kabinet. Op alle niveaus, lokaal landelijk of regionaal, zullen we moeten blijven werken aan een betere wereld van morgen. Dat betekent dat we als PvdA iedere dag blijven knokken om ook die mensen zonder baan weer een toekomst te bieden.

Dit artikel verscheen op de website van de PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (63)