1.093
30

Tweede Kamerlid SP

Jasper van Dijk (1971) is Tweede Kamerlid voor SP. Hij is politicoloog en was docent en daarna fractiemedewerker in Tweede Kamer en Europees Parlement. In 2006 was hij raadslid in Amsterdam. In de Kamer is hij woordvoerder hoger onderwijs, cultuur, media en defensie.

Open brief aan Balkenende

Betreft: Verdringen feiten

Beste Jan Peter Balkenende,

“Handen af van de stufi”, is het motto van uw nieuwe campagne. Goed nieuws, want hiermee bewijst u dat het CDA een intelligente partij kan zijn. U kiest voor toegankelijk onderwijs, in tegenstelling tot PvdA, GroenLinks, VVD en D66. Zij willen de basisbeurs omzetten in een lening. Studenten worden daarmee opgezadeld met een schuld van tienduizenden euro’s. Studeren wordt weer een luxe-artikel, het is een terugkeer naar de negentiende eeuw. U doet daar niet aan mee en neemt voor de verandering een progressief standpunt in.

Helaas zit er nog wel een addertje onder het gras. Want terwijl u aan de ene kant pleit voor behoud van de basisbeurs, plukt u studenten aan de andere kant toch weer kaal. Het CDA wil namelijk ook het collegegeld verhogen. En niet zo’n beetje ook. In totaal moeten studenten 400 miljoen euro extra gaan betalen (CPB, p64). Dat betekent dat studenten al gauw duizenden euro’s extra collegegeld moeten gaan betalen.  Eerst het zoet, dan het zuur, moet u gedacht hebben.

Het CDA doet het sowieso niet goed als het om onderwijs gaat, want u bezuinigt in totaal maar liefst 400 miljoen euro op dit belangrijke terrein, lees ik in het CPB-rapport. Buitengewoon jammer voor al die leraren en leerlingen, die de komende periode blijkbaar niet op het CDA hoeven te rekenen.

De SP wil niet dat studenten opdraaien voor een crisis die zij niet hebben veroorzaakt. Daarom laten wij de studiefinanciering in tact. Om de toegankelijkheid nog verder te vergroten, willen wij de aanvullende beurs verhogen. Deze is bedoeld voor jongeren uit een gezin met een laag inkomen. Juist deze groep zal minder snel gaan studeren als je de basisbeurs afschaft. Zij kijken op tegen een torenhoge studieschuld van tenminste 25.000 euro. Eén op de drie jongeren ziet af van een studie als hij alles moet lenen, blijkt uit onderzoek. De kenniseconomie wordt een lege huls.

Kortom, het is prachtig dat u de basisbeurs wilt behouden, maar het is wel zo eerlijk om daarbij te melden dat u het collegegeld fors wilt verhogen. Daarmee laat u studenten dus toch opdraaien voor de kosten van hun studiebeurs. Een echte vestzak-broekzak operatie en niet veel beter dan een leenstelsel. Mijn advies: kijk nog eens goed naar het standpunt van de SP, want daarmee komen studenten werkelijk verder.

Met vriendelijke groet,

Jasper van Dijk
SP-Kamerlid

Ps, tekent u ook onze petitie? Kijk op www.stufimoetblijven.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (30)