10.888
132

Co-Director Institute for Migration and Ethnic Studies Universiteit van Amsterdam

Darshan Vigneswaran is co-directeur van het Institute for Migration and Ethnic Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft de Australische nationaliteit, maar is van Sri Lankaanse, Indiase, Burmese en Ierse afkomst

Open brief van een immigrant aan Mark Rutte

Je bent bezorgd dat immigranten naar dit land zullen komen en de Nederlandse cultuur zullen aantasten. Je hebt gelijk! We komen eraan. We zijn er al

Hoi Mark,

Mijn antwoord heeft lang op zich laten wachten, sorry. Ik heb geaarzeld omdat je in je brief zo, tsja, droevig klonk. En van mijn antwoord zul je niet vrolijker worden – tenminste, niet meteen.

Maar nu dat het lente is en je de verkiezingen gewonnen hebt en je je amuseert met het vormen van je nieuwe regering, dacht ik dat het een goed moment was om eens te praten – over de toekomst, en over je angsten.

Je  bent bezorgd dat immigranten naar dit land zullen komen en de Nederlandse cultuur zullen aantasten. Je hebt gelijk! We komen eraan. We zijn er al. En we gaan veel dingen in de vernieling helpen die jij en je kiezers mooi vinden aan de Nederlandse cultuur. Eens zul je ons er dankbaar voor zijn.

Dit gaat zeer doen Mark. Het gaat pijn doen voor mensen zoals jij. Maar het gaat pijn doen zoals een spuitje bij de dokter pijn doet. We gaan je beschadigen om je beter te maken; sterker te maken. Dus het  beste wat je nu kunt doen voor jezelf en voor het land is een brave jongen wezen, tanden op elkaar, en ophouden met trappelen en schreeuwen en protesteren. Laat ons doen waar we goed in zijn.

Mark. We zijn met velen, en we willen wat van jullie is. Nee, we willen niet jullie vrouwen bezoedelen of jullie steden plunderen. We zijn geen Vandalen. We zijn gewone mensen Mark, buitengewone mensen soms, en we willen boven alles deel uitmaken van wat jullie tot stand hebben gebracht hier in dit kleine vlakke onderwater land. Boven alles willen we jullie vrijheid. We begrijpen waarom jullie die zo koesteren. We zijn vertrokken van waar we waren omdat we daar geen vrijheid hadden. En we willen vrijheid voor onszelf, en onze kinderen en familie.

Maar hier zit de moeilijkheid Mark, we zijn niet van plan om Nederlands te worden om die vrijheid te krijgen. We zullen naar de taalles gaan en we zullen jullie inburgeringsexamens halen. We zullen zelfs leren om voorrang te verlenen op het fietspad. Maar we gaan niet alles na-apen dat jij doet Mark: hoe jij beleefdheid uitdrukt; welke kledingstijlen en manieren jij passend vindt. Als we je in alles nadeden, zouden we niet kunnen doen waarvoor we hier in Nederland zijn gekomen. Want ik zal je een geheimpje verklappen Mark.

We zijn hier niet om Nederlands te worden. We zijn hier om jullie te integreren.

Rustig blijven ademhalen Mark. Luister gewoon even, dan speel ik doktertje. Mark, eerlijk waar, je zult het geweldig vinden! Geloof me maar, we gaan je kinderen leren om curry en rijst met hun handen te eten (niet met je poep-hand Mark) en ze gaan het zalig vinden om er tot aan hun ellebogen in te duiken. Een van je neefjes zal zijn baan kwijtraken aan een ICTer uit Bangalore met een diploma van een Amerikaanse topuniversiteit – en uiteindelijk zal die ICTer radicale innovatie brengen in het Nederlands bedrijfsleven. En Mark, op een ochtend voor zonsopgang zal ik je uitnodigen om samen het dak van het Rijksmuseum te beklimmen en vandaar te luisteren naar de oproep tot gebed die uit iedere moskee in Amsterdam weerklinkt – en je zult huilen van vreugde.

Snap je Mark, door onszelf te blijven en jullie te leren om een beetje meer zoals wij te zijn zullen wij van Nederland een groots land maken. En vanwege jullie vrijheid zullen jullie ons dat laten doen. Je zegt dat we weg moeten maar je weet dat je grensbewakers en politieagenten en maatschappelijk werkers ons niet zullen dwingen om te vertrekken. Je zegt dat we normaal moeten doen omdat je speech schrijver die zin heeft bedacht om stemmen van Wilders af te snoepen, maar je haat wie je bent als je die zin uitspreekt. Je wil dat de samenleving beter wordt. Mark, wij gaan dat voor je doen.

Er zullen eikels zijn. Aan beide kanten. Vergis je niet Mark, elke keer dat iemand iets dergelijks heeft geprobeerd, hebben eikels aan beide kanten het verprutst. Wij weten wie jullie eikels zijn. Jullie weten wie onze eikels zijn. Maak je om hen geen zorgen Mark. We pakken ze samen wel aan. Maar, als ik zo vrij mag zijn, heb ik een klein verzoek aan jou als de onofficiële nieuwe Premier.

Wees geen eikel Mark. Alsjeblieft. Laat ons je helpen beter te worden.

Deze brief werd vanuit het Engels vertaald door Saskia Bonjour

Geef een reactie

Laatste reacties (132)