1.207
14

Gemeentedichter van Veghel

Bas Geeraets is in 1979 geboren te ’s-Hertogenbosch Noord-Brabant en groeide op in Vught.
Zijn middelbare schoolperiode in Den Bosch bracht hem tijdelijk naar de Lerarenopleiding
Nederlands in Utrecht en vanuit daar naar de Kunstacademie in Breda, waar hij in 2005
afstudeerde als beeldend kunstenaar. Na zijn afstuderen is Bas Geeraets gaan werken en is zich naast zijn werk, vanaf 2010 gaan richten op schrijven. Dat resulteerde in een tweetal gepubliceerde columns in dagblad De Pers en in 2011 een publicatie in dichtbundel ‘Dansen op de maat van het ogenblik’ naar aanleiding van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. In 2012 is Bas Geeraets uitverkozen tot de Gemeentedichter van Veghel, debuteerde hij in De Leunstoel www.deleunstoel.nl met korte verhalen, schrijft columns en gedichten voor De Koerier (Veghel) en is werkzaam als copywriter op freelance basis.

Open sollicitatie aan de heer Dijsselbloem

Mocht u overwegen mij na deze bizar slimme tips aan te nemen, dan verneem ik graag van u

Geachte heer Dijsselbloem,

Via deze weg zou ik mijzelf naar voren willen schuiven als uw nieuwe spindokter. Want misschien bent u wel erg goed met cijfertjes, van het omgaan met publiciteit heeft u weinig kaas gegeten. Gelukkig waarde heer, weet ik verdomd goed hoe het niet moet. Immers heb ik u als voorbeeld.

Laten we voorop stellen dat u een vertegenwoordiger bent van het volk. Dat is uw huidige functie. Volksvertegenwoordiger. U spreekt dus namens het volk. Dan kunt u natuurlijk bij een impulsieve aankoop van 3,7 miljard, niet slechts zeggen dat u begrip heeft voor de mening van dit volk. Daarmee kunt u de discussie niet sluiten. Wellicht is dat thuis mogelijk als u een nieuwe auto koopt die het niet doet, maar zegt u nu zelf, tegenover hen die u vertegenwoordigt kunt u zoiets niet maken.

Voorts beste heer Dijsselbloem, is het natuurlijk niet zo slim om (na een bedrag van 3,7 miljard neer te leggen voor iets dat stuk is) te verkondigen dat u een onderzoek naar de mankementen niet nodig vindt, omwille van: geen zin. U stelt namelijk dat u geen zin heeft in het justitiële moeras. Dat is, zoals onze toekomstige koningin het zou stellen, een beetje dom.

Ik zal u uitleggen waarom. Enerzijds valt u namelijk het Ministerie van Justitie aan, het ‘moeras’ waar u over spreekt, is simpelweg de Nederlandse wetgeving onder verantwoordelijkheid van de Minister van Justitie en anderzijds zegt u, geen zin te hebben om verantwoording af te leggen voor de aanschaf van een bank.

Het zou natuurlijk een slimme zet van u zijn om alsnog dat onderzoek naar de ondergang van de SNS op te starten, immers toont u dan goodwill aan het volk. U gaat dan daadwerkelijk op zoek naar de oorzaak van het naderende faillissement van ons kapitalisme. Daarmee laat u meteen zien dat u wel luistert naar het volk. Sterker, mijn gok is dat u wat medestanders zult krijgen. Het bankenwezen is namelijk een doolhof waarvan ik niets begrijp, en menig medelander evenmin. Hoe fijn zou het zijn als u, namens het volk, antwoorden weet te verschaffen op vragen die ons dagelijks bezighouden. Sterker, is dat niet uw taak? Eveneens zou ik u adviseren uw uitspraak ten aanzien van het ‘justitiële moeras’ te nuanceren. U kunt namelijk de hulp van justitie gebruiken en hen beter niet tegen te haren instrijken. Uiteindelijk valt u allen onder een enkele overheid.

Mocht u nu echt geen zin hebben en voet bij stuk houden -er komt dus volgens u geen onderzoek- verpak het dan anders. Stel dan dat een onderzoek op dit moment te veel geld kost, geld dat er simpelweg niet is. Dat u, met de beste wil van de wereld, de onderste steen boven wilt halen, maar dat de financiële middelen er simpelweg niet zijn om een dergelijk onderzoek op te starten. Dat u afgeeft op hen, die de ondergang hebben ingeluid, hoeft u dan niet onder stoelen of banken te steken. Dat u de hoop uitspreekt dat een derde partij zich geroepen voelt een onderzoek voor u op te starten. Dat u denkt aan de wil van het volk, namens wie u spreekt.

Tot slot zou ik u het volgende mee willen geven: Vertel niet (!) dat u geen zin hebt in een onderzoek naar de ondergang van een bank die u (en wellicht het volk dat u vertegenwoordigt) 3,7 miljard euro kost, op een dag die ons later weet te melden dat er nog eens voor 4 miljard extra zal moeten worden bezuinigd. Dat is, zoals onze toekomstige koningin het zou stellen, een beetje dom. Weet u wat, zegt u gewoon nooit meer: Ik heb geen zin.

Mocht u overwegen mij na deze bizar slimme tips aan te nemen, dan verneem ik graag van u.

Hoogachtend,

Geef een reactie

Laatste reacties (14)