Laatste update 08:32
4.211
65

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Openbaar dan wat er op het Cornelius Haga precies wordt gedoceerd

Je mag van scholen transparantie eisen over de levensbeschouwelijke waarden die zij hun leerlingen bijbrengen. Maar dan dient de overheid net zo transparant te zijn door beschuldigingen te concretiseren en hard te maken

Het is geweldig dat die Amsterdamse salafisten hun lyceum hebben genoemd naar Cornelis Haga. Deze grote Schiedammer heeft in opdracht van Oldenbarnevelt diplomatieke betrekkingen aangeknoopt tussen de hoogmogende heren van de Staten-Generaal en de Heer der beide Horizonnen, de sultan van het Ottomaanse Rijk. Hij heeft hun belangen in Istanboel behartigd van 1612 tot 1639. Na terugkeer in Nederland werd hij tenslotte president van de Hoge Raad.

En hij zoop als een spons. Haga stond bekend om zijn excessief drankgebruik. Het streng islamitisch bestuur van het Cornelius Haga Lyceum heeft zijn school genoemd naar een notoire alcoholist.

Haga
Foto: Google Streetview

Dat is echter niet wat deze instelling de laatste weken in de publiciteit brengt. Politici – van de burgemeesters tot en met leiders van velerlei pluimage op het Binnenhof –  eisen sluiting van het Cornelius Haga  omdat daar antidemocratische waarden worden gepredikt en de integratie tegengegaan. Daarbij beroepen zij zich op gegevens van de AIVD. Ondertussen ligt er wel een gunstig conceptrapport over de kwaliteit van de school bij de Inspectie van het Onderwijs, maar openbaarmaking daarvan wordt tegengehouden nu de AIVD zijn waarschuwingen heeft laten horen. Inmiddels denkt men in Den Haag zelfs zeer serieus over aanpassing van de wet omdat volgens diezelfde politici in Nederland de vrijheid van onderwijs wel heel stevig wordt beschermd. De overheid zou in staat moeten zijn scholen te sluiten als die naar haar oordeel de waarden niet verdedigen, zoals die in de Nederlandse grondwet zijn geformuleerd.

Het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum is van dit alles niet in zijn schulp gekropen. Integendeel, het toont zich verontwaardigd over wat het ongefundeerde aantijgingen noemt en het ziet er naar uit dat de ouders zich niet van de school afkeren maar zich er juist om heen scharen. Er staan zelfs uitbreidingen op het programma. Wat nu?

Je mag van scholen transparantie eisen over de levensbeschouwelijke waarden die zij aan hun leerlingen bijbrengen. Maar dan dient de overheid net zo transparant te zijn door beschuldigingen te concretiseren en hard te maken. Maak bekend wat er dan op het Cornelius Haga Lyceum precies wordt gedoceerd. Welke inhouden komen dan naar voren tijdens de godsdienstles? Welke docenten bestrijden tijdens hun lessen de democratische ordening en het non-discriminatiebeginsel? En wat stellen zij daarvoor in de plaats? Welke islamitische opinieleiders in binnen- en buitenland stellen zij ten voorbeeld? Wat wordt er in de lessen gedoceerd over de hedendaagse jihadi’s? Welke passages in leerboeken verheerlijken de heilige oorlog terwijl de democratie wordt afgekamd? Met welke terroristen hebben of hadden de bestuursleden goede contacten? Is het koekoek-eenzang op het Cornelius Haga of krijgen de docenten kans om eigen abjecte opvattingen alleen tijdens hun lessen naar voren te brengen zonder dat bestuur of directie ingrijpen?

Daar is  iemand als Femke Halsema dankzij AIVD-rapportages exact van op de hoogte evenals de ministers Dekker en Slob. Waarom worden deze cruciale gegevens voor het publiek verborgen gehouden? Zo hoort het toch niet te gaan in een samenleving die de democratische waarden hoog houdt?

Het schijnt dat er een bijeenkomst in de maak is waarop Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam het woord zal voeren. Dinsdagavond ging die bijeenkomst niet door vanwege de grote toeloop. Voor woensdag is nu een grote zaal gereserveerd. Ik zou zeggen: verzorg een livestream van deze bijeenkomst. Wij burgers van Nederland zijn niet van suiker. Een democratie kent geen safe space. Speel open kaart en stel de burger in staat een oordeel te vellen op grond van precieze gegevens.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (65)