Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Openbaar toilet is echt niet viezer dan je eigen wc

  •  
09-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Hoe een onderzoek naar openbare en privé-toiletten aantoont dat de angst voor besmettingen misplaatst is
Openbare toiletten, brrrr. Het blijft een bron van vermaak voor iemand die stukjes wil schrijven om uit te leggen hoe de relatie tussen ons mensen en de omgeving is, want wat zal daar allemaal niet aan bacteriën en virussen te vinden zijn. Alleen al bij het openen van de deur om de toilet binnen te gaan loop je misschien wel miljoenen onzichtbare smeerlappies op die je de dunne bezorgen of andere enge infecties. Het aantal mensen dat daarom een bezoek aan het toilet uitstelt tot ze weer veilig thuis zijn is verrassend hoog, alleen nog niet onderwerp van grondig onderzoek geweest.
Voor het onderzoek maakten de onderzoekers vier openbare toiletten brandschoon. Er zat geen bacterie of virus meer op de twee mannen- en twee vrouwentoiletten voor de test. Hierna volgde men gedurende acht weken wat er gebeurde: de eerste dag om het uur en later elke dag. Vloeren, wc-brillen, kranen, zeeprekjes, alles werd grondig onderzocht. Als eerste begonnen de darmbacteriën zich in de schone ruimte te vestigen. Logisch natuurlijk. De darmbacteriën werden verspreid door het doortrekken. Door de vermenging met het water en de beweging komen kleine druppeltjes los die door de lucht reizen. Nu zijn die darmbacteriën de lekkere zachte, vochtige, warme darmomgeving gewend en ze redden het niet lang in zo’n troosteloze omgeving. Ze maken al snel plaats voor huidbacteriën. De stafylokok bijvoorbeeld, een bacterie die iedereen op de huid heeft zitten en die in principe geen problemen veroorzaakt. Zelden kan er bij verminderde weerstand een ernstige MSRA infectie door de stafylokokken optreden.
Uit onderzoek blijkt dat al snel de micro-organismen in openbare toiletten en de wc thuis niet van elkaar verschillen. Je wast na afloop van zo’n publieke ontlading natuurlijk wel je handen, maar dat doe je thuis toch ook? Ik schrijf het met plezier nog een keer op: er zitten meer bacteriën in ons en werkelijk overal rondom ons dan we lichaamscellen hebben. We leven samen met micro-organismen en pas door die samenwerking functioneren we zo goed. Dat we vies zijn van andere mensen vindt geen basis in de bacteriële werkelijkheid, maar zit in onze hoofden. Dat neemt niet weg dat we heel goed weten wanneer we moeten zorgen niet geïnfecteerd te raken: bij epidemieën van infectieziekten en verminderde weerstand. En dan is hygiëne erg belangrijk.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.