1.067
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Openbaar toilet is echt niet viezer dan je eigen wc

Hoe een onderzoek naar openbare en privé-toiletten aantoont dat de angst voor besmettingen misplaatst is

Openbare toiletten, brrrr. Het blijft een bron van vermaak voor iemand die stukjes wil schrijven om uit te leggen hoe de relatie tussen ons mensen en de omgeving is, want wat zal daar allemaal niet aan bacteriën en virussen te vinden zijn. Alleen al bij het openen van de deur om de toilet binnen te gaan loop je misschien wel miljoenen onzichtbare smeerlappies op die je de dunne bezorgen of andere enge infecties. Het aantal mensen dat daarom een bezoek aan het toilet uitstelt tot ze weer veilig thuis zijn is verrassend hoog, alleen nog niet onderwerp van grondig onderzoek geweest.

Wat wel werd onderzocht is of openbare toiletten nu viezer zijn dan het toilet thuis. Zitten op dat openbare toilet nu allerlei vieze ziekmakers die je zullen besmetten, ook al hang je tien centimeter met je billen boven de smerige bril? Nee hoor, openbare toiletten vormen geen grotere aanslag op je gezondheid dan de wc thuis.

Voor het onderzoek maakten de onderzoekers vier openbare toiletten brandschoon. Er zat geen bacterie of virus meer op de twee mannen- en twee vrouwentoiletten voor de test. Hierna volgde men gedurende acht weken wat er gebeurde: de eerste dag om het uur en later elke dag. Vloeren, wc-brillen, kranen, zeeprekjes, alles werd grondig onderzocht. Als eerste begonnen de darmbacteriën zich in de schone ruimte te vestigen. Logisch natuurlijk. De darmbacteriën werden verspreid door het doortrekken. Door de vermenging met het water en de beweging komen kleine druppeltjes los die door de lucht reizen. Nu zijn die darmbacteriën de lekkere zachte, vochtige, warme darmomgeving gewend en ze redden het niet lang in zo’n troosteloze omgeving. Ze maken al snel plaats voor huidbacteriën. De stafylokok bijvoorbeeld, een bacterie die iedereen op de huid heeft zitten en die in principe geen problemen veroorzaakt. Zelden kan er bij verminderde weerstand een ernstige MSRA infectie door de stafylokokken optreden.

Uit onderzoek blijkt dat al snel de micro-organismen in openbare toiletten en de wc thuis niet van elkaar verschillen. Je wast na afloop van zo’n publieke ontlading natuurlijk wel je handen, maar dat doe je thuis toch ook? Ik schrijf het met plezier nog een keer op: er zitten meer bacteriën in ons en werkelijk overal rondom ons dan we lichaamscellen hebben. We leven samen met micro-organismen en pas door die samenwerking functioneren we zo goed. Dat we vies zijn van andere mensen vindt geen basis in de bacteriële werkelijkheid, maar zit in onze hoofden. Dat neemt niet weg dat we heel goed weten wanneer we moeten zorgen niet geïnfecteerd te raken: bij epidemieën van infectieziekten en verminderde weerstand. En dan is hygiëne erg belangrijk.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)