359
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Opendeur onderzoek naar de liefde

Wat we allang weten is nu vastgesteld: verliefd zijn is slecht voor de concentratie

Brengt de liefde ons in de war? Belangrijke vraag, want als dat zo is zijn we een rondlopend gevaar. Dat klopt misschien wel met het idee uit de geschiedenis toen liefde nog als een ziekte werd beschouwd.

De verschijnselen werden specifiek beschreven: hartkloppingen, maar aan één ding kunnen denken, problemen met de concentratie. Mocht je afgewezen worden, dan wordt het helemaal rampzalig. Dat overleeft menigeen niet eens. Een gevaarlijke ziekte is de liefde dus ook nog. Onderzoekers van de Universiteit van Leiden en de University of Maryland hebben dit – wat we al lang weten – nu vastgesteld: je kunt je niet meer focussen op wat belangrijk is en denkt uitsluitend aan hem/haar.

Liever een roman

Ga met zulk nieuws maar eens de boer op. Niemand zal aan dergelijk onderzoek aandacht willen schenken. Een goede liefdesroman en je weet het allemaal en daar beleef je meer plezier van. Ja, vinden de onderzoekers, maar het is toch wel opzienbarend want uit andere onderzoeken blijkt dat je in de liefde juist wel je hoofdje erbij moet houden, anders wordt het geen langdurige relatie. Ook dat is een ervaring die menigeen kent. In de beginperiode, als de oxytocine en dopamine door je lijf stormen, is het anders dan na een paar maanden als je samen onderhandelt over wie de afwas moet doen.

Hoe hebben de bollebozen van de universiteit dit nu aangetoond? Drieënveertig mensen die minder dan een half jaar een relatie hadden moesten onder verschillende omstandigheden belangrijke van onbelangrijke informatie van elkaar onderscheiden. Bijvoorbeeld tijdens het luisteren naar romantische muziek waardoor hun liefdesgevoel heviger werd. Ook moesten ze een vragenlijst over hun liefde invullen. Weet je, ik lees liever Madame Bovary of kijk naar een liefdesdrama. Ik heb het allemaal beleefd en begrijp het allemaal dondersgoed. Maar een onderzoeker met diploma hoeft het mij niet uit te leggen.

De vorige opinie van Ivan Wolffers: Orgasmes en de ‘one night stand’

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Worden kleine meisjes te snel groot?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)