956
13

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Opgeheven vingertje ingeruild voor grote bek

De Jager bevestigt het beeld van een tamelijk irrelevant, nutteloos want vooral op zelfgratificatie gericht land

Mooi portret gisteren van Jan Kees de Jager in de NRC. Hij is een trouw adept van de Wilders methode van politiek bedrijven. Zeggen wat je denkt, of wat je denkt dat de kiezers willen horen, dat hard roepen op een botte toon en dan verwijtend wegdraaien als de rest van de wereld of de rest van Nederland, met iets meer subtiliteit en beschaving, je een botte hork vindt. De Jager komt bij veel kiezers verfrissend over. Waarom, dat weet ik niet precies.

Als je het verhaal in de NRC goed las, dan is dat niet omdat Nederland wat gedaan krijgt. Het is vooral omdat De Jager luid roept. De portée van het verhaal was dat als Nederland echt wat gedaan wil krijgen, er geen uitruil plaats kan vinden van opgebouwd persoonlijk krediet. Het is er niet. De Jager is gewoon een vlerk. Niet zo onbeschoft en opportunistisch als de Grote Leider, maar wel een belletjestrekker.

Dat roept de vraag op wat de reputatie van Nederland in de wereld, in Europa is onder Rutte/Wilders. Iedereen denkt dat de Stichting van het Verbieden meeregeert en omdat Wilders overal als extreem rechts, kortzichtig nationalistisch en provinciaal wordt gezien, een haatzaaier, wordt de Nederlandse regering a prima vista ook daar geplaatst. De gemakkelijke oppervlakkigheid van Mark Rutte zal dat wel enigszins nuanceren, maar reken op De Jager om het beeld van een tamelijk irrelevant, nutteloos want vooral op zelfgratificatie gericht land, te bevestigen.

Het helpt niet dat de minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, van incident naar incident hobbelt. Zeg nou zelf, wat te denken van Nederland als je Rosenthal bezig ziet of hoort?

Ooit maakte de VVD veel misbaar over het Nederlandse opgeheven vingertje. Over Max van der Stoel en Jan Pronk. Dat de eerste bij zijn overlijden in de hele wereld respect en dankbaarheid ontmoette was tekenend (de Grieken wisten aan wie ze hun vrijheid mede hadden te danken). Beide heren vervulden serieuze ambten op wereldniveau. Nu we het opgeheven vingertje hebben ingeruild voor de grote bek is het niet verwonderlijk dat Nederland niet serieus wordt genomen. Het is de oogst van Rutte/Wilders.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Frans Verhagen

Geef een reactie

Laatste reacties (13)