1.506
11

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Opgeven is geen optie. Wie zegt dat?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Is opgeven een optie? Tegen kankerpatiënten wordt vaak gezegd van niet, maar waarom?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Opgeven is geen optie. Mensen met kanker krijgen dat van alle kanten te horen en menigeen zwoegt de Alpe d´Huez op om te bewijzen dat hij nog in leven is. Bewonderenswaardig? Nieuw onderzoek toont juist aan dat opgeven enontspannen over dingen die onhaalbaar blijken de gezondheid en het fitheidsniveau verbeteren.

Aan het onderzoek deden 176 vrouwen tussen 28 en 79 mee. Bij iedereen was minstens 11 maanden eerder borstkanker vastgesteld en de vrouwen waren daar tenminste 3 maanden voor het onderzoek daarvoor behandeld.

De onderzoekers ontdekten dat de vrouwen die in staat waren om hun doelen aan te passen aan hun mogelijkheden ook degenen waren die uiteindelijk meer trainden, zich gelukkiger voelden en minder klachten hadden.

Op twitter zag ik een vrouw die verzuchtte “Ik heb een hekel aan de kreet ‘Opgeven is geen optie.’ Het geeft mij het gevoel dat ik een looser ben als ik moeizaam accepteer.” It twitterde terug; “Het is een van de gemeenste opdrachten van gezonde mensen om zelf in de conspiracy van het eeuwig leven te kunnen volharden.” Het leven is geen wedstrijd en kanker zit niet op een andere fiets, maar bij je achterop op de bagagedrager. Better deal with it.

Volg Ivan Wolffers op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (11)