Laatste update 20:58
7.704
85

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Ophef over linkse docenten op niets gebaseerd

In de kringen van Baudet en zijn jonge bewonderaars is een loepzuivere democrate als Madeleine Albright al verdacht

Ha, nieuwe ophef en gedoe over de linksgekkies in het onderwijs die niks anders doen dan onschuldige zielen een bloedrood hemd aantrekken. Gelukkig is er vandaag de dag tegenspraak. Dat blijkt uit het congres van de Baudet jeugd waar het hoofdthema is: ‘kom in verzet tegen je docenten.’ Een van de congresdeelnemers – althans een lid van de beoogde doelgroep – bracht dezer dagen een persoonlijke ervaring naar buiten. Weliswaar kreeg hij op zijn eindlijst van de cultuur-marxisten een tien maar ze konden het toch niet nalaten hem met hun intolerantie te confronteren.

De aankomende intellectuele Eva Vlaardingerbroek maakte het schandaal via twitter openbaar. In het Engels, de taal van Trump, zodat de hele wereld er kennis van kan nemen.
Wat gebeurt er? Onze gesse leerling met zijn tien wordt tijdens een bijeenkomst (de ceremonie?) naar voren geroepen. De docent heeft het over zijn politieke voorkeur, die bij het FvD ligt en overhandigt de Thierry in de dop een boek: ¨Fascisme, een waarschuwing¨.
Foei. Schande. Linkse indoctrinatie.

Praktijk
De auteur van het gewraakte boek is Madeleine Albright. Ze was minister van Buitenlandse Zaken onder president Clinton. Ook vertegenwoordigde zij haar land bij de Verenigde Naties. Eigenlijk heet Albright Marie Jana Korbelová, Ze werd in 1937 in Praag geboren en ontsnapte in 1948 met haar ouders aan de communisten, die toen een succesvolle coup pleegden. Ze ging eerst de wetenschap in en schreef studies over haar voormalig vaderland, bijvoorbeeld over de Praagse lente. Ze weet uiteraard het nodige van de Duitse bezetting tijdens de tweede wereldoorlog.

Madeleine  AlbrightAlbright is op leeftijd maar ze doceert nog steeds op de Georgetown Universiteit vlakbij de Amerikaanse hoofdstad Washington. Als je docent een boek schenkt, door iemand met die achtergrond geschreven, dan is dat volgens FvD-aanhangers dus een blijk van indoctrinatie, van cultuur-marxistische beïnvloeding, van linkse propaganda. Een boek van Madeleine Albright, die ook door haar persoonlijke geschiedenis heel veel kan vertellen over totalitaire ideologieën, die weet wat fascisme en communisme in de praktijk betekent. Zo iemand is bij de Baudet-aanhangers blijkbaar verdacht.

Tijdens zijn discussie met Paul Rosenmüller op die school in de Achterhoek verklaarde Thierry Baudet dat hij aan de gezichten van zijn toehoorders kon zien, hoe links zij wel niet waren. Laat ik op dit niveau doorgaan: laat mij de normen die Baudet daar in het oosten voor een geregelde gedachtenwisseling stelt, eens van hem overnemen. Fans die zich laten verleiden door zo´n mannetje met een over-gecoiffeerde corpsballenkop, waaraan je precies kunt zien hoe hij denkt, wat een engnekken zijn dat eigenlijk. Wie achter in de zaal gaat zitten op een toogdag van Baudet en Hiddema, ziet die engheid meteen. Maar we hebben nu ook ander bewijs: inhoudelijk bewijs. In de kringen van Baudet en zijn jonge bewonderaars is een loepzuivere democrate als Madeleine Albright al verdacht.

Cc-foto: Chatham House


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (85)