2.325
62

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Ophef over onderzoek naar piemelgrootte

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: meten is weten

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Als we een discussie willen winnen doen we er goed aan om met wetenschappelijke bewijzen te komen. Hou jij je mond verder. Punt uit. Zo is het. We geloven niet zo maar alles. Geloven doe je maar in de kerk. En mocht je denken dat je de waarheid in pacht hebt omdat je bijzondere gaven hebt, dan ben je bij ons aan het verkeerde adres. We toetsen je beweringen wel even. Meten is weten. Maar wat gebeurt er als de grootte van de penis wordt gemeten? Dan krijg je ruzie.

De Amerikaanse overheid kreeg veel kritiek over een onderzoek naar het seksleven en welzijn van homoseksuele mannen. Daarbij werd ook de grootte van de penis gemeten. Uit de resultaten zou blijken dat homoseksuele en biseksuele mannen met een kleine eerder de onderliggende positie aannemen, terwijl zij met een grote… nou ja ik ga niet alle details geven als je het wel kunt raden. Mannen met middenmaat deden nu eens het een, dan weer het andere.

De onderzoekers hadden van een sponsor bijna 900.000 dollar voor hun werk gekregen en menigeen in de Verenigde Staten vroeg zich af of in verband met de economische crisis er geen belangrijkere zaken te onderzoeken waren. Het National Institute of Health (NIH) verdeelt in opdracht van de overheid de onderzoeksgelden, maar dat bleek er niet bij betrokken te zijn. Ik citeer de reactie van de onderzoekers op vragen van FOX news zonder een spier in mijn gezicht te vertrekken: “NIH funds were not used to measure anyone’s penis size.” Cabaret is meestal minder leuk.

Het pijnlijke is dat er helemaal voorbij gegaan wordt aan de reden om het onderzoek te doen. Hoe kun je condoomgebruik bevorderen bij een groep die grote risico´s loopt op het krijgen van HIV-infectie? Zorgen dat er condooms in ieders maat zijn. Bij een rondvraagonderzoek liet minder dan 40 procent van de ondervraagde homoseksuele mannen weten het gemakkelijk te vinden om een passend condoom te vinden.

Ik weet niet of de opscheptest ook is uitgevoerd want als het om die afmetingen van de edele delen gaat kunnen de heren der schepping soms erg kinderachtig zijn, maar dit  is wel duidelijk: er is een wereld aan onderzoeksvragen te bedenken om iets te weten te komen over het allerintiemste en dat is dan toch wel handig als je door de gemeente rondgestuurd wordt om op ontmoetingsplekken mensen voor te lichten.

Wat is wetenschap toch fantastisch.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: 
Stereotypen, vooroordelen en discriminatie in de zorg

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (62)