519
19

Tweede Kamerlid GroenLinks

Arjan El Fassed is Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Hij werkte hiervoor bij Oxfam Novib en heeft ruim tien jaar internationale politieke ervaring als diplomaat voor mensenrechten. Hij was interim hoofd humanitaire campagnes van Oxfam International. Daarvoor werkte hij voor diverse mensenrechtenorganisaties in Palestina. Over die periode en zijn deels Palestijnse familie schreef El Fassed het boek Niet iedereen kan stenen gooien. Hij is betrokken bij diverse succesvolle internet initiatieven, stond in Twitter's suggested users list en is met 300.000 volgers de populairste Twitteraar van Nederland en de enige Nederlander die in de wereldwijde top 500 van alle twitteraars staat.

Opheldering over Nederlandse wapens in Bahrein

Moet de wapenexport naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten niet worden herzien?

Het lijkt vrijwel zeker dat Nederlandse pantservoertuigen ingezet zijn om demonstraties in Bahrein hardhandig te beëindigen. Dit is te zien op beelden die deze week op YouTube verschenen.

Nederland levert al jaren wapens en defensiemateriaal aan Bahrein, Egypte, Jemen en andere landen in de regio. De betogers in Bahrein bezetten sinds maandag een belangrijk verkeersplein in de hoofdstad Manamah. Ze hebben het omgedoopt tot Tahrirplein, naar het plein in Cairo waar drie weken lang gedemonstreerd werd tegen president Mubarak. De demonstranten eisen politieke vrijheden en willen dat het parlement van het koninkrijk meer macht krijgt.

In de nacht van woensdag op donderdag veegde de oproerpolitie een plein vol betogers leeg, met gebruik van rubberkogels en traangas. Daarbij vielen minstens vier doden en vijftig gewonden, aldus de oppositie. Het is niet helemaal zeker of hierbij de Nederlandse pantservoertuigen zijn ingezet.

GroenLinks wil nu van de minister weten of de Nederlandse regering garanties heeft dat het door Nederlands geleverd militair materieel, niet wordt ingezet voor schendingen van mensenrechten. Daarnaast vraagt GroenLinks de minister of, gezien de huidige ontwikkelingen in het Midden-Oosten, de wapenexport naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten niet moet worden herzien.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)