7.704
65

Cabaretier, presentator

Dolf Jansen vormt samen met Hans Sibbel in 1988 het cabaretduo Lebbis & Jansen. Dat is direct een succes, want een jaar later winnen ze het Leids Cabaret Festival. Het duo kondigt in 2002 aan alleen nog oudejaarsconferences te gaan maken en zich daarnaast te richten op soloprojecten. Intussen was Dolf Jansen al aan de slag gegaan als presentator. Op de radio o.a. bij ‘de Steen en been-show’, ‘Leuk is anders’ en ‘Spijkers met koppen’ en ‘Afslag Thunder Road’, in het land bij Pinkpop en op de tv o.a. ‘Later wordt het leuk’ en ‘VARA laat’. Dolf is een fanatiek hardloper en schreef daarover het boek ‘Altijd verder’. Andere titels van zijn hand zijn o.a.: ‘Afvallen zonder seks’ en ‘It is what it is’.

Opinie

Wat ik hoop, kwa Joop.

Vroeger had ik over alles een mening. Sterker nog, in de eerste tien jaar van het succesduo Lebbis & Jansen was een van onze motto’s “We hebben een mening over alles en anders bedenken we er een.” Hetgeen aardig aansloot bij ons streven in die jaren om over alles een grap (een paar grappen, een hele stapel grappen) te hebben. Waar zo nu en dan zelfs een goede grap bijzat. Dat herinnert u zich wellicht. En anders ik wel.

Ik realiseer me op dit moment dat wij eigenlijk een magere versie van Groucho Marx’ motto “Those are my principles, and if you don’t like them… well, I have others” gebruikten, zonder dat we ons dat realiseerden. Maar goed, de meeste mensen hebben hun mening, hun opinie, ook van een ander. Toch…? (U begrijpt, dit was een eerste uitnodiging te reageren op wat ik op deze plek, geregeld, met u ga delen.)

Waarmee ik kom op mijn eerste punt, via Joop: er is veel te veel mening. En opinie. Althans, er zijn veel te veel meningen en opinies die op geen enkele manier in verband lijken te staan met de werkelijkheid, met wat er echt aan de hand is. Simpel gezegd: heel veel mensen vinden maar wat. Sterker nog, er zijn vele sites waar je die variant van mening heel goed kwijt kunt. Hetgeen vermakelijk leesvoer oplevert voor eenieder die a. de tijd en moeite neemt die sites te bezoeken en b. zelf wel probeert over zaken na te denken, uit te vinden hoe dingen echt in elkaar zitten. Waarbij ik me, met u, realiseer dat vooral dat laatste uitermate ingewikkeld is geworden. Wat is waar, wat zit er achter, wat horen (zien, lezen) we en wie maakt die keuzes voor ons? En is een mening nog wel te bepalen, als het zo fukkin’ moeilijk is uit te vinden wat er echt gaande is… excuse my English.

Wat ik hoop, kwa Joop? Dat er opinies een plek zullen krijgen die mij (en u) van uw zekerheden afbrengen, die ons echt doen nadenken, die ons van mening doen veranderen. En hier en daar een glimlach, dat zou ook mooi zijn. Oh ja, ik heb alvast een mening met u te delen:  

Een politieke beweging die zich baseert op angst, die groepen mensen wil uitsluiten, die weigert over inhoudelijke zaken in discussie te gaan, die tegenstanders die dat wel doen schoffeert en beledigt en die over het grootste thema van deze tijd en de komende decennia – energie, klimaat, water, voedsel en verdeling van welvaart over de wereld – niet verder komt dan ‘kerncentrales bouwen’ en ‘ik geloof niet in klimaatverandering’ , zo’n beweging zou in dit beschaafde en welvarende land niet verder mogen komen dan de marge. En als meer mensen de moeite zouden nemen echt na te denken, echt te luisteren, echt hun mening te bepalen, dan zou dat ook zo zijn. 

Dan zal dat ook zo zijn. Daar geloof ik oprecht in.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)