Laatste update 15:41
37.888
334

Documentairefotograaf

Geronimo Matulessy (33) uit Apeldoorn is documentaire fotograaf en journalist. Zijn werk wordt vertegenwoordigd door fotoagentschap Hollandse Hoogte en loopt binnenkort mee op de redactie van Trouw.

Ebru Umar, waar ben je mee bezig?

"Je schrijft dat we nu bijna in een burgeroorlog verwikkeld zijn geraakt. Die Endlösung gecamoufleerd onder een laagje digitale haatinkt"

Beste Ebru Umar,

Ik weet niet of ik je moet aanspreken als ‘Ingrid’,  of simpelweg als ‘Nederturk’. Laten we eerlijk zijn: je ziet eruit als een Turk en bent het feitelijk ook. Niets mis mee, moet je trots op zijn. Ik heb veel Turkse kennissen en het is een prachtig vakantieland. Gastvrij ook. Trouwens, ik mag ‘je’ zeggen? Dan hebben we nu de formaliteiten gehad. Over tot jouw stukje proza in het gratis krantje ‘Metro’. Daarin schreef je maandag dat we volgens jouw stellige overtuiging eerdaags in een burgeroorlog zullen belanden.

Dat de pleuris nog niet is uitgebroken verbaast je enorm. De ‘massale instroom van vluchtelingen’ is natuurlijk ook onderdeel van het door jou gestelde ‘probleem’. En het is allemaal de schuld van politiek Den Haag dat het zo warm is. Sorry, ik bedoel: dat we nu bijna in een burgeroorlog verwikkeld zijn geraakt. Dat een Engelsman daardoor met zijn auto op moslims injaagt vind jij wel begrijpelijk. Een wanhopige oorlogsdaad, toch?

Ik moet denken aan het tafelgesprek toen Holocaust-overlever Eva Schloss bij Jinek aanschoof. Tegenover de bejaarde stiefzus van Anne Frank zaten Thierry Baudet en Joost Eerdmans. Ze deelde in haar betoog een zorgwekkende en harde sneer uit naar deze heren. Volgens Schloss leiden xenofobie, racisme en discriminatie tot een herhaling van zetten. De heren, normaal gesproken welbespraakt, zwegen bedachtzaam. Zij behoort tot ons collectieve verleden. Nog wel.

Over een paar jaar zou je best gelijk kunnen krijgen. Als niemand ons direct meer kan herinneren, zoals Eva Schloss dat deed, aan de Tweede Wereldoorlog waarin massa’s werden opgehitst door pseudojournalisten. Wellicht dat je dan brieven typt voor de dappere mannen aan het ‘front’. Opofferingsgezinde zielen die hun anders uitziende buurman richting Onze Lieve Heer sturen. Die Endlösung gecamoufleerd onder een laagje digitale haatinkt.

Op het moment dat je geweld bagatelliseert begeef je jezelf op glad ijs. We kunnen elkaars politieke tegenstanders zijn, maar de grens ligt echt bij het verheerlijken van geweld. Mocht je vurige wens op een burgeroorlog uitkomen, dan ben jij niet degene die vooraan staat. Het is lastig om het niveau dat je tentoonspreidt te bereiken, maar ik vraag me af of we je niet alsnog kunnen inruilen. Dat jij teruggaat naar Turkije en wij dan, zoals jij dat zelf schrijft, er een ‘relevante migrant’ voor terugkrijgen.

Te opzichtig zet je aan tot pure, oprechte haat. Zelfhaat zelfs. Waar Özcan Akyol ook kritisch kijkt naar de Turkse bevolking in Nederland, doet hij dat met de benodigde intelligentie. De klasse druipt van zijn programma “De neven van Eus” af. Dat heeft dus niets te maken met dat er geen onvertogen woord mag vallen. Schrijf vooral wat je wilt schrijven, doe je ding. Niemand zal jou straks herinneren, zoals we dat doen met Anne Frank en Eva Schloss. Mocht het ooit zo ver komen, dan behoor jij tot de nieuwe schandvlek van Nederland.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (334)