3.737
62

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Opnieuw blijkt: slachtoffers van pesten staan er alleen voor

Het enige dat tegen pesters werkt: heb schijt aan alles en iedereen

cc-foto: Eddie S
cc-foto: Eddie S

Het is weer eens zover. Scholieren zijn erin geslaagd een medeleerling dood te treiteren. Het laatste slachtoffer is Tharukshan Selvam uit klas 2b van het Grotius College in Heerlen. Zijn school plaatste een condoleanceregister waarin niets te vinden is over de tragische achtergrond van zijn verscheiden . De ondertekenaars gaan wel op de echte problematiek in.

Het valt op hoe terughoudend de media zijn in het noemen van de naam van de school, waarop hij zijn ongeluk tegemoet ging. Toch is dat uiterst relevante informatie. Het publiek dient te weten dat het op die school niet veilig is, temeer daar het Grotius College heeft laten weten dat het alles heeft gedaan om pesten tegen te gaan. Dit is dan blijkbaar het resultaat.

Dat Tharukshan al jaren lang op grote schaal getreiterd werd, was geen geheim. Een tijd geleden al bleek hoe leeftijdgenoten hem dwongen om met zijn bankpas hun bestellingen te betalen bij de McDonald’s, waar hij een bijbaantje heeft. Tharukshan had al vaker een zelfmoordpoging gedaan. Zijn problemen waren bekend bij hulpinstanties.

Zoals steeds meer gebruikelijk in ons zo fraaie land werden de sociale media volop ingezet om Tharukshan uit te schelden, te treiteren en te bedreigen. Vaak droegen de beledigingen een racistisch karakter, meldde zijn zus. Tharukshan is Tamil en springt er om zijn huidskleur uit temidden van het bronsgroen eikenhout.

Op geen enkele manier hebben de inspanningen van de school of hulpinstanties ertoe geleid dat het pesten stopte. Niemand is kennelijk op het idee gekomen om de politie in te schakelen. Als die in staat is om gewiekste plaatsers van kinderporno te ontmaskeren, dan moet het ook mogelijk zijn om de pesters op te sporen en aan te pakken. Dat is niet gebeurd. Het is bij vrome praatjes en ongetwijfeld het nodige overleg gebleven.

Niet de vele Tharukshans horen problemen te hebben in onze samenleving, maar de persters. Maatregel één: zij worden verwijderd van de school waar hun slachtoffer zijn opleiding volgt. Laat de kwelgeesten maar dagelijks een reis maken naar een school in een andere stad. Geef ze een passende werkstraf. Stuur ze gedwongen op cursus. Het moet afgelopen zijn met de huidige praktijk, waarin de slachtoffers moeten duiken en vertrekken, terwijl de pesters victorie kraaien.

Ondertussen is het noodzakelijk om te benadrukken, hoe de feitelijke situatie ligt: als pestslachtoffer sta je er alleen voor. Maar al te vaak komen docenten en instanties niet veel verder dan “ach en wee”-geroep en de mededeling dat zij een “anti-pestbeleid” hebben. Het meest effectieve is nog steeds proberen aan je treiteraars te ontkomen ook al is dat zeker in deze tijd van cyberpesten heel erg moeilijk. Weet wel, dat niet jij degene bent die ziek is, of slecht, maar je belagers. Zíj deugen niet. Verlies je niet in nachtelijke wraakfantasieën. Juist omdat je een gevoelig iemand bent en in tegenstelling tot je kwelgeesten níet over lijken gaat, zul je ze toch niet waarmaken. Bovendien krijg je misschien de neiging om de agressie  tegen jezelf te richten. Denk niet dat zelfmoord pesters aan het schrikken maakt of tot inkeer brengt. Ze zullen aan je graf een traan laten of knuffels neerleggen, bij een geïmproviseerd gedenkteken in je straat, maar over een paar weken zijn ze echt weer helemaal de oude en is de volgende pispaal aan de beurt. Doe dat niet. Concentreer je op je opleiding. Een zo hoog mogelijke opleiding zal je in staat stellen dit geteisem achter je te laten. Het gaat niet van de ene op de andere dag, maar je kunt uit je omgeving van domheid, barbarij, racisme en vooroordeel ontsnappen. Denk niet dat je met je kwelgeesten op de een of andere manier tot goed overleg kunt komen. Dat kan niet. Verlaat de school waarin docenten, schoolmanagers  en leerlingen je dagelijks hun fuck you in het gezicht slingeren, zoals dat Heerlense Grotius College.  

Aarzel ondertussen niet om de problematiek te benoemen, consequent en zonder vrees. En dan heb je nog iets nodig. En ik weet dat dit tegen alles ingaat dat je beweegt. En hoe moeilijk het is om van deze droom een daad te maken. Heb overal schijt aan. Fuck them. Dan zetten ze maar allerlei shit over jou op Facebook. Stel je voor dat dit tuig je wel aardig of mooi of interessant vond. Wat zegt dat dan over je zelf? Heb schijt aan alles en iedereen. Niemand heeft je dankbaarheid verdiend. Fuck hen die je het respect misgunnen waar je recht op hebt. Zij zijn minderwaardig en je aandacht niet waard.  Laat ze verkommeren in dat kutbuurtje van ze, waar ze elkaar naar beneden halen en voorzeker aan de drank en drugs raken. Focus. Concentreer. Léér. Word goed in het vak van je dromen. Probeer op het internet geestverwanten te vinden die je persoonlijke passies en je hobby’s delen. Zij zullen je wél accepteren. En nogmaals: verder heb je aan alles en iedereen schijt. Fuck them. Fuck them one thousand times. Schaam je nooit voor het feit dat je gepest bent of gepest wordt. Geloof me. Ik weet waar ik over praat.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (62)