1.166
53

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Opnieuw worden we Afghanistan in gerommeld

Deze nieuwe missie is een politiek verhaal, een manier om de NAVO steun te blijven geven en de Amerikanen te laten claimen dat zoveel bondgenoten mooi meedoen

Dachten we dan eindelijk af te zijn van onze betrokkenheid bij het misavontuur in Afghanisten, komt Maxime Verhagen, die van de regering Rutte/Wilders, toch weer om de hoek met een nieuw plannetje.

De PVV, ere wie ere toekomt, moet er niets van hebben. D66 en Groen Links, schande wie schande toekomt, hebben in de verkiezingscampagne een goedkoop nummertje gemaakt door wel politietrainers onder EU hoede te willen sturen. De bedoeling toen? Laten zien dat ze verantwoordelijke partijen waren. Het resultaat nu? Dat ze zich in alle bochten moeten wringen om niet te hoeven meedoen.

De oorlog in Afghanistan is een grote mislukking. De NAVO, hoewel die door Hoop Scheffer’s inzet was gemaakt van succes in dat armzalige land, zal het wel weer overleven. De Afghanen, inclusief hun corrupte regering, gebruiken de NAVO en de Amerikanen voor zover nuttig en gaan dan gewoon verder met hun leven in de late middeleeuwen. Het is intussen al Amerika’s langste oorlog en zal Obama nog duur komen te staan. Voor ons is het klein bier. Zeker, er zijn al een man of 25 gesneuveld en veel meer Nederlanders gewond voor een zaak die nergens toe dient, maar we konden lekker meedoen en Verhagen mocht zelfs in Washington af en toe aan tafel zitten en goede maatjes worden met Hillary.

Deze missie moet niet aangegaan worden. Nederland heeft al meer dan voldoende gedaan in een oorlog die door het westen, door de NAVO en door Amerika, consequent verkeerd behandeld is. De door Boekestijn en anderen bepleitte oorlog in Irak heeft geleid tot de mislukking in Afghanistan (we wachten op uitleg van de bekende analist). De verlenging van onze missie had helemaal niet moeten plaatsvinden en we kunnen achteraf vaststellen dat de D66 fractie in 2006 gelijk had met zijn afkeer van deze vechtmissie (Pechtold zat toen in de regering en stemde daarmee in, tegen zijn fractie).
Deze nieuwe missie is een politiek verhaal, een manier om de NAVO steun te blijven geven en de Amerikanen te laten claimen dat zoveel bondgenoten mooi meedoen. Dat is geen levens waard – en laten we niet net doen alsof er geen gevaar kleeft aan deze excercitie.

Argumenten in deze discussie worden gebruikt zoals ze uitkomen maar het oorspronkelijke verhaal dat we onze missie in Uruzgan niet zomaar moesten laten lopen, dat we daar een verantwoordelijkheid hadden, gaan natuurlijk niet op als we in een verafgelegen andere provincie mee gaan doen. Dat er enige tientallen trainers heen worden gestuurd maar dan wel met het drie of viervoudige aan militaire bescherming betekent dat het gewoon een militaire missie is, ook al ondernemen die militairen geen acties buiten hun poort. De vier F-16’s die mee moeten dienen nergens anders voor dan voor de luchtmacht om te kunnen claimen dat ze een rol hebben en dus JSF nodig hebben.
Los van al dit operationeel gebabbel, kan iedereen vaststellen dat doelstellingen in Afghanistan niet worden bereikt. Het zal een gemankeerd land blijven, ook na investering van miljarden dollars en vele honderden mensenlevens. Een land van stammen en corrupte legerbaasjes met hun schandknapen. Een land van, helaas, onderdrukking van vrouwen en andersdenkenden. Amerikaanse militairen hebben Obama al gedwongen om tot 2014 te blijven en het zal vast nog langer gaan duren. Daar moeten we allemaal niet aan meedoen.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)