1.082
34

Weekblad

De Groene Amsterdammer is sinds 1877 baken van vrijzinnige meningsvorming op het gebied van politiek, maatschappij, cultuur en literatuur.

Opstand?

Ewald Engelen zet in de Groene van deze week de Amerikaanse aanpak van de crisis tegenover de Europese. Drie keer raden wie het beter doet

Ik weet niet of u het heeft meegekregen, maar de VS zijn uit de crisis. Huizenprijzen stijgen. De werkgelegenheid groeit. Het consumentenvertrouwen neemt toe. Het aantal verkochte Porsches is met 71 procent (!) gestegen. En voor 2012 wordt een groei van 2,2 procent verwacht.

Kom daar in de eurozone eens om. Hier wordt een krimp van 0,4 verwacht – het grootste groeiverschil sinds 1993. En dat wordt de komende jaren alleen maar groter. Terwijl de gemiddelde Amerikaan in 2017 tien procent rijker is dan voor de crisis is de gemiddelde Europeaan dan vier procent armer. Een verloren decennium. Een goudmijn voor fascisten!

Ik wil niet suggereren dat in de VS alles pais en vree is. Stuitende armoede en inkomensongelijkheid van roofbaroneske properties teisteren het land. Maar hoewel ook daar burgers zuchten onder een afromende elite, is die er tenminste in geslaagd de pijn van financieel ontslakken te verdelen en verzachten. Inderdaad, zoals van democratisch gekozen volksvertegenwoordigers mag worden verwacht. Burgers zijn er niet voor de staat; de staat is er voor de burger.

Lees verder bij De Groene Amsterdammer

Geef een reactie

Laatste reacties (34)