6.150
82

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Orbán en de zoveelste zelfontmaskering van Wilders

Met hun felicitaties aan Orbán bewijzen Wilders en andere populisten opnieuw antidemocraat te zijn

Populistische politici haasten zich om Viktor Orbán te feliciteren met zijn nieuw overwinning en het behoud van de tweederde  meerderheid in het Hongaarse parlement. Geert Wilders was de eerste onder zijns gelijken met de hartelijke gelukwensen. Ook onder de rechtse twitterati heerst veel vreugde.

Orbán
cc-foto: EU2017EE

Dat is nuttige kennis want nu weten we hoeveel men in die kringen met democratie opheeft: bijzonder weinig. Net als in het geval van Trump is de megazege van Orbán vooral gebaseerd op het kiessysteem en een handige districtenindeling. De leider van Fidesz moet het doen met 48,5% van de stemmen. Dat levert hem niettemin 133 van de 199 zetels op in het parlement. De neonazi’s van Jobbik verkregen 26 zetels, een prestatie die zo tegenviel dat enkele van hun prominenten de handdoek in de ring gooiden. Dat was ook met de socialisten het geval die met 20 zetels net niet tot PvdA-achtige proporties terugvallen.

Dat politici als Wilders en Le Pen met het bijbehorend klapvee Orbán in de armen sluiten is nog tot daaraan toe. Soort zoekt soort. Maar dat geen woord van kritiek ontbreekt op een kiessysteem dat een minderheid omzet in een overweldigende meerderheid baart zorg. Als ze dat in Hongarije mooi vinden, waarom zouden ze er dan voor terugschrikken het in hun eigen land ook zo te organiseren? Om daarmee te bereiken dat ze eeuwig aan de macht kunnen blijven net als hun idool Orbán? Het is de zoveelste zelfontmaskering van deze volksmenners die de door hen zo aanbeden gewone mensen alleen maar als treetje naar macht en glorie willen gebruiken. Merk ook op de geur van corruptie en vriendjespolitiek die om Orbán en de Fidesz-top heen hangt. In 2015 had zijn clan al 22 miljoen euro bijeengeharkt. In de Hongaarse media zul je hierover niets meer aantreffen sinds de laatste grote anti-Orbánkrant, het voormalige communistische partijblad Nepszabadság, ook onder controle van Orbán is gebracht. De publieke omroep is al in een vroeg stadium tot een spreekbuis van de regering gereduceerd.

De regeerstijl van de Fidesz-leider doet denken aan die van Miklós Horthy. Miklos Horthy was de sterke leider in een dictatoriaal extreem rechts regime dat van 1920 tot 1944 aan de macht wist te blijven met onderdrukking en manipulatie van de verkiezingen. Horthy koos in de Tweede Wereldoorlog voor Duitsland omdat hij zo stukken van Roemenië, Tsjechoslowakije en Joegoslavië kon annexeren waar veel Hongaarstaligen woonden. Toen het mis ging met Duitsland, probeerde Horthy zich uit het bondgenootschap los te wurmen maar Hitler liet het land bezetten en bracht volbloed nazi’s aan de macht (Jobbik is van hen een erfgenaam) die nog net kans zagen de Hongaarse Holocaust te organiseren voordat het Rode Leger arriveerde.

Tegenwoordig wordt Horthy door Orbán en zijn Fidesz openlijk gewaardeerd. Dát is de grote held van de populisten en hun aanhang. Opnieuw leren we vandaag wat ze zullen doen als ze hier de macht krijgen: met een beroep op de volkswil de democratie castreren. Zeg niet dat ze ons niet zélf hebben gewaarschuwd.

Overigens hebben ook de Europese christendemocraten Fidesz gefeliciteerd. Daar schijnen ze in die partij geestverwantschap te herkennen. Dat weten we dan ook weer.

Beluister hier de mars Soldaat van Mikós Horthy met Engelse vertaling en hier de hedendaagse rockversie.

Een van de weinige niet Fidesz-gezinde media in het huidige Hongarije is de Duitstalige internetkrant Pester Lloyd, die de liberale traditie tracht hoog te houden van het gelijknamige Boedapester dagblad dat zijn gloriedagen in de tijd van de Oostenrijks Hongaarse dubbelmonarchie beleefde, onder keizer Frans Jozef en Sissy, die onder haar Hongaarse naam Erszebet nog steeds wezenloos populair is. De Pester Lloyd noemt Hongarije een leidersdemocratie die kleptocratisch geleid wordt. De site wijst op de steun die Orbán krijgt van de Beierse CSU en Duitse grootbedrijven. De Pester Lloyd vestigt dan maar zijn  moed der wanhoop op het feit dat Orbán aan aanhangers verliest onder jongeren. Die worden aangeduid als de heerscharen van Erasmus.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (82)