702
7

Hoogleraar Economie

Esther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Hiervoor doceerde zij aan de University of Notre Dame in de Verenigde Staten en is zij visiting fellow geweest aan de London School of Economics en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoeksinteresses omvatten de geschiedenis en filosofie van de economische wetenschappen alsmede de economie van de wetenschap hetgeen onder andere is uitgemond in twee boeken: The Evolving Rationality of Rational Expectations: An Assessment of Thomas Sargent's Achievements (Cambridge University Press, 1998), waarvoor zij de Gunnar Myrdal-prijs ontving, en Science Bought and Sold: The New Economics of Science (University of Chicago Press, 2002, samen met Ph. Mirowski). Zij is tevens mede-redacteur van de Journal of Institutional Economics. Recentelijk zijn haar onderzoeksinteresses uitgebreid naar gedragseconomie, experimentele economie en economisch beleid. Esther-Mirjam Sent is in 1994 gepromoveerd aan Stanford University in de Verenigde Staten.

Oud en wijs?

 Omdat we die expert vertrouwen, stoppen we zelf met denken 

Net als bij veel mede-Nederlanders was de waarde van mijn woning als gevolg van de crisis gezakt onder mijn hypotheeklening. Net als veel mede-Nederlanders kreeg ik het advies om mijn huis weer boven water te hijsen. In mijn geval kwam dat advies van mijn oude, wijze financieel adviseur.

Dat wil zeggen, ik ervaar mijn financieel adviseur als oud en wijs, met als gevolg dat mijn hersenactiviteit afneemt in zijn bijzijn. Dit gebeurt als wij ons in het gezelschap bevinden van iemand die we als expert ervaren. Omdat we die expert vertrouwen, stoppen we zelf met denken. Maar is mijn financieel adviseur eigenlijk wel oud én wijs? Het eerste wel. Maar het laatste?

Gedrags- en hersenstudies tonen aan dat mensen op leeftijd meer suboptimale financiële keuzes maken dan jongere mensen. Oftewel, financiële wijsheid komt niet noodzakelijk met de jaren. Zo laten hersenstudies zien dat bij ouderen een toename van de functionele variabiliteit van een bepaald hersengebied (nucleas accumbens) wordt waargenomen en dat dit sterk correleert met de toename van het maken van suboptimale financiële keuzes. Dit effect is nog steeds zichtbaar wanneer wordt gecontroleerd voor financiële geletterdheid, opleiding en andere belangrijke cognitieve functies.

Oudere mensen nemen met name financiële feedback niet goed mee in toekomstige financiële beslissingen en leren daardoor niet van eerder gemaakte fouten. Dit is vooral relevant omdat vergrijzing en ontgroening gecombineerd met de toenemende complexiteit ervoor zorgen dat steeds meer mensen op latere leeftijd ingewikkelde financiële keuzes moeten maken.

Zo ver wil ik het niet laten komen. Alhoewel mijn huis inmiddels niet meer onder water staat, zoek ik wel een jonge, wijze financieel adviseur. Offertes zijn welkom.

Dit artikel verscheen op Voxweb. Volg Esther-Mirjam Sent ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (7)