581
9

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Oud heeft de toekomst

Beste Jan Nagel, oud heeft de toekomst in dit land en ik voorspel een magistrale verkiezingsuitslag voor 50Plus in september

Beste Jan,

Als iemand de verpersoonlijking van de Nederlandse politiek van na de oorlog is, ben jij het. Je bedreef al politiek toen de eerste hippies op de Dam hun stickies nog moesten draaien. Als kind van de wederopbouw, in een Amsterdamse volksbuurt zag je dat solidariteit vooral de elite diende en dat moest anders: je ging de barricades op. Zo was je eerste politieke succes het feit dat thuis niet langer meer de AVRO-bode werd gelezen, maar de VARA-gids.

Het bleek slechts een opmaat te zijn voor het grotere werk: je ging studeren, wat niet gewoon was in jouw milieu en niet veel later probeerde je met Nieuw Links de PvdA van binnenuit te vernieuwen. Dit deed je onder andere door een aantal opmerkelijke punten te poneren:

Ontwikkelingshulp, de huidige hete soep die men op rechts het liefst wegspoelt, zou vanaf 1970 twee procent moeten bedragen van het nationaal inkomen. Daar moet je nu eens mee aankomen! Verder zou Nederland uit de NAVO moeten stappen als Spanje zou worden toegelaten en erfenissen vanaf een ton zouden voor 99 procent worden belast. Dat was nog eens PvdA-taal! Als Diederik Samsom hier nu naar gevraagd zou worden begint er spontaan haargroei op zijn hoofd. Grijze haren, welteverstaan.

Enkel jaren later zag je de inspanningen beloond met regeringsdeelname van de PvdA. Het was de tijd van totaalvoetbal dat de hele wereld over ging maar het was ook in die periode dat een PvdA-delegatie een bezoek bracht aan het Roemenië van Ceaușescu. Het zou een typerend uitje worden.

Toen jullie het vliegtuig uitstapten, sloeg de schrik de Roemenen om het hart. Joop den Uyl was keurig gekleed maar de rest stapte uit in spijkerpak, met bakkebaarden tot ver onder de oksels en broekspijpen zo wijd dat de schoenen van mevrouw Ceaușescu niet meer zichtbaar waren toen zij aan de heren werd voorgesteld. Blitse zonnebrillen vormden het sluitstuk: de PvdA was cool en Shaft was er niets bij. Je positieve uitspraken over Ceauşescu beschouwen we maar even als bedrijfsongeluk.

Van een nieuw zelfbewustzijn en verheffing van de arbeidersklasse is het een klein stapje naar de periode Fortuyn. De klassieke arbeider waar de PvdA ooit voor vocht bestond zo’n tien jaar geleden al niet meer. De arbeider van zo’n tien jaar geleden had (en heeft) twee auto’s voor de deur en gaat ondanks de crisis drie keer per jaar naar Chersonissos, waar men all-exclusive open buffetten afstruint op zoek naar een volgende schnitzel met pepersaus onder het motto ‘opscheppen tot je knapt’.

Onvrede was er tien jaar geleden inmiddels wél. Over de buurman die een mooier bankstel had en de nieuwe moskee naast de voetbalclub. Over van alles werd er geklaagd eigenlijk, behalve over de economie, want die liep als een trein. Het grootste electorale probleem voor Samsom is nu dan ook niet de klassieke arbeider die geen PvdA meer stemt, maar de klassieke arbeider die simpelweg niet meer bestaat. Al járen niet meer.

Jij hebt dat ruim op tijd voorzien, Jan. Met Pim Fortuyn had je een kers te pakken die de Leefbaar-taart had kunnen optuigen tot feestelijk gebak, maar het liep anders. Je ‘hield je rug recht’ (jij was ook daarmee trendsetter, want tegenwoordig telt een politicus die ‘zijn rug niet recht houdt’ niet meer mee op het Binnenhof) en stuurde Fortuyn de laan uit. Leefbaar Nederland overleefde zijn vertrek niet, de rest is geschiedenis.

Maar nu ben je terug, Jan. Ja, ik weet het: Henk Krol is lijsttrekker, maar jij bent de partijtrekker en dus de man waar het om draait. Het partijcongres van afgelopen zaterdag sprak boekdelen, wat dat betreft. Je blijft een schaker en houd je stukken het liefst dichtbij de hand en ook daarom is je pion Henk Krol niet te benijden.

Oud heeft de toekomst in dit land en ik voorspel een magistrale verkiezingsuitslag voor 50Plus in september. Ik heb slechts één wens: voordat je op de verkiezingsavond de champagne ontkurkt voor een zaal bejaarden, doe alsjeblieft je stropdas af en trek je pak uit. Wat zal ik blij zijn als ik dan, voor één keer dan, een old school retro jasje zie verschijnen. Ik wil het coole Nederland van mijn jeugd terug. Ik wil Jan Nagel als premier. 

Geef een reactie

Laatste reacties (9)