3.604
6

Burgemeester van Arnhem

Ahmed Marcouch was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij volgde het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de mts. Na de middelbare school werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste vijf jaar als brigadier. Hij had een baan als leraar maatschappijleer aan het ROC en was procesmanager jeugdbeleid van de Gemeente Amsterdam. In april 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. In maart 2010 werd hij met twaalfduizend voorkeur stemmen gekozen in de gemeenteraad. Toen hij op 17 juni bovendien gekozen werd als Tweede Kamerlid, moest hij op 8 september 2010 zijn zetel in de gemeenteraad opgeven.
Op 1 september 2017 werd Ahmed Marcouch geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem.

Over de dood van Bekiro, het belang van mensen en de zin van hulp

Bekiro had zijn vuurwerk al besteld, vertelde ook zijn mentor van de Praktijkschool; niets wees erop dat deze vrolijke jongen binnen enkele dagen uit het leven gerukt zou worden

Wat een verdriet, deze week in #Arnhem .Wij rouwden om de hartverscheurende dood van de twaalfjarige jongen Bekiro, neergestoken door zijn vermoedelijk psychotische vader. Wat groots ook, dat deze week zoveel mensen troost bij elkaar zoeken, als geloofsgenoten, omwonenden, klasgenoten en docenten.  Want mensen hebben elkaar nodig – in goede tijden en in slechte tijden nog veel meer. En gelukkig stáán wij er dan ook, bleek deze week in Arnhem.

De laatste eer voor Bekiro in de Turkiyem Moskee was groots en devoot, het afscheid bij de woning warm en toegewijd en ook op zijn school vol aandacht voor Bekiro, met klasgenoten die vol verhalen zaten.

Bekiro had zijn vuurwerk al besteld, vertelde ook zijn mentor van de Praktijkschool; niets wees erop dat deze vrolijke jongen binnen enkele dagen uit het leven gerukt zou worden. Ik was onder de indruk van de opmerkingsgave van mentor en ontroerd door het verdriet van de klasgenoten, bedrukt bijeen in de aula.

Zo komt het dat ik deze week een jonge Arnhems-Turkse jongen zag door de ogen van zijn mentor en ook zag ik Arnhem door de ogen van Bekiro’s oma, een rasechte Arnhemse uit Klarendal .

De vader van Bekiro was bij de hulpverlening al bekend. Daarom gaan we onderzoeken hoe de zorgverlening zich bij dit gezin heeft ontwikkeld; van meldingen door bewoners en signalen uit de wijkteams tot de inzet van de politie. En van de ondersteuning bij psychosociale problemen thuis (WMO) tot de behandeling van psychische stoornissen (GGZ).

Opdat de dood van Bekiro leidt tot betere inzichten die kinderen veiliger maken; het liefst tot in de huiskamer, de plek waar kinderen veilig horen te kunnen opgroeien. Ik hoop dat dit ook de nabestaanden gaat helpen om met dit grote verlies een omgang te vinden.

Beste mensen, bij onze eerbewijzen aan Bekiro boden wij elkaar deze week een schouder. Laten wij met die betrokkenheid voor elkaar dit jaar afsluiten en zo ook het nieuwe jaar vieren, met aandacht voor wie in de nacht over ons waakt bij de brandweer, bij de politie en bij de eerste hulp in het ziekenhuis. We denken aan Bekiro als wij ons vuurwerk afsteken of kijken hoe de pijlen uiteenspatten tot kleurrijke sterrenregens aan de hemel, laten we letten op elkaar en op onze kinderen.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)