Laatste update 15:52
16.244
108

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Over de nakende ondergang van wethouder Jorrit Nuijens

De hele Zuidas zit 's middags met Sneeuwwitje op het terras maar Barbertje moet hangen. Dat had Multatuli, die feilloze analist van de Hollandse volksaard, anderhalve eeuw geleden al haarscherp door

Volgens mij heb je aan Jesse Klaver een kwaaie als je wethouder bent en je werkt je zo in de nesten als Jorrit Nuijens, die deze functie voor Groen Links in de gemeente Diemen bekleedt.

De politicus was het middelpunt van een rel op een terras bij de Stopera, dat merkwaardige mengsel tussen opera en stadhuis waar Amsterdam op mag bogen.

Arrestatie Nuijens

Er bestaan verscheidene lezingen over wat er p r e c i e s gebeurd is maar er bestaat een zekere overeenstemming over het volgende: Nuijens kwam opgewonden van een receptie om op een terras nog een afzakkertje te nemen. Daar bleek hij een ernstige vervelio, zo valt uit Het Parool op te maken. Daar kwamen politieagenten bij met in hun kielzog een cameraploeg die het hele gebeuren vastlegde. Daar had Nuijens, blijkens een iPhone-filmpje dat een getuige maakte, problemen mee. Hij wilde in het gezelschap van de agenten naar het politiebureau gaan om daar erop toe te zien dat de opnames werden vernietigd. Omdat hij  op hoge toon maar wel in keurige termen weigerde om over iets anders te spreken dan die opnames, is hij in de boeien geslagen en inderdaad naar het bureau vervoerd, alwaar hij – zegt de politie in een persbericht – een agent in het gezicht spuwde. De arrestatie geschiedde nogal hardhandig en het is merkwaardig dat agenten dan altijd van de persoon die zij in de houdgreep nemen, de grootste kalmte en beleefdheid verwachten, terwijl zij die zelf nu juist niet ten toon spreiden. Het is in dit geval ook nogal apart dat die arrestatie werd verricht nadat de wethouder al een paar maal had gezegd  samen met een agente naar het politiebureau toe te willen.

Het enige waar we echt zekerheid over hebben is die scène rond de tv-opnames. Waarschijnlijk wenste Nuijens geen hoofdpersoon te worden in een of ander tv-programma. En ik kan mij goed voorstellen dat hij daarom vragen stelde en er geen genoegen mee nam dat hem antwoord geweigerd werd.

Ik zou in dat geval – denk ik – het volgende gedaan hebben. IJzig kalm blijven, niemand tutoyeren maar wel het volgende vragen: “Ik zie dat hier een cameraploeg aan het werk is. Ik wil even met de opnameleider spreken. Daarna bent U aan de beurt”.

Wil de politie niet: “U speelt kennelijk een rol in een tv-programma en ik nu ook. Daarom wil ik met de persoon spreken die over de opnames gaat”.

Ik zou namelijk willen weten wat voor een programma het werd. Was het een nieuwsprogramma, dan zou ik graag even mijn standpunt voor de camera willen toelichten. En was het zoiets als Wegmisbruikers of een ander amusementsprogramma, dan zou ik willen onderhandelen over de gage want voor niks gaat de zon op en ik speel zeker niet gratis de kwaaie in zo’n show en anders geef ik geen toestemming. Let op het verschil dat ik maak tussen een actualiteitenprogramma en zo’n leedvermaak vehikel dat ze je op de commerciëlen aansmeren onder het mom van informatie over de verkeersveiligheid. Op lage instincten speculeren, dat is het. Ik wil daar best de rol van de kwaaie in spelen die door de wouten wordt geknipt en geschoren, maar dan komt er wel een notaatje de kant op van die John de Mol of hoe de gast mag heten die zulke programma’s produceert. Als door de aanwezigheid van zo’n cameraploeg de rol van de politie vervaagt tot die van real life soapacteurs, dan is het heel terecht als een burger dan probeert helderheid te scheppen en afspraken te maken. De ordehandhaving moet dan maar even wachten. Die is trouwens niet in gevaar zo lang die burger van gedachten wisselt met de programmaleider en de politieagenten – hoofdpersonen en figuranten in een real life soap  – even geduld laat oefenen. Iedereen die wel eens aan filmopnames heeft meegedaan weet: het is wachten en nog eens wachten.

Maar die Nuijens, die Nuijens, die gaat een heleboel gesodemieter krijgen met de toonbeelden van braafheid in de Diemer gemeenteraad die met deze  braafheid en hun eigen morele voortreffelijkheid willen pronken. Nu nog heerst de stilte voor de storm. De burgemeester van Diemen heeft gezegd dat hij eerst het onderzoek wil afwachten. Volgens Nuijens Amsterdamse collega Groot Wassink is dat aan de politie en naar de voorzitter van GroenLinks  Katinka Eikelenboom meent, “zien de beelden er niet goed uit”. Aldus nog steeds Het Parool, maar dit geduld zal niet lang duren.

Het is met Nuijens’ politieke loopbaan gedaan. De hele Zuidas zit ’s middags met Sneeuwwitje op het terras maar Barbertje moet hangen. Dat had Multatuli, die feilloze analist van de Hollandse volksaard, anderhalve eeuw geleden al haarscherp door. De keurigheid overwint. De smoelen in de plooi zegevieren. De damespolitici trekken hun tuttigste tutjurken aan. Dan zorgen ze er met zijn allen voor deze Pierrot in de politiek “de eer aan zich zelf houdt” en  het touw om de lantaarn gooit.

Het is een beetje uit zijn verband gerukt maar Nijhoff dichtte al in Pierrot aan de Lantaarn:

Zie hoe hij trappelt, snikt en gilt,
Hoe  het wilde leven in hem trilt!
Maar hoe onstuimiger hij wordt
Te nauwer wordt de strop gesjord.

Update: Volgens Het Parool is Nuijens losgelaten. Twee agenten hebben aangifte tegen hem gedaan wegens belediging. Hij had een paar zakjes wiet bij zich en een buisje GHB.

Vrijdagochtend was er op het gemeentehuis van Diemen en bij Groen Links “koortsachtig overleg”. De bijbel ligt daar vast niet open op tafel en zeker niet bij Johannes 8:7: “Wie van U zonder zonde is, werpe het eerst een steen naar haar”.

Update 2: zelden is een toekomstvoorspelling van mij zo snel uitgekomen. Wethouder Nuijens treedt af met een verklaring vol zelfvernedering.
Het einde van Pierrot aan de Lantaarn luidt aldus:

“Pierrot is dood en hangt zo stil,
Terwijl ik door mijn wervels ril –
God heeft een kranke rank gevonden
En aan zijn warme muur gebonden”.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (108)