838
12

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Over de valse glimlach

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: hoe herkennen we of een glimlach echt is

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De meeste mensen die glimlachen terwijl ze gefrustreerd zijn denken dat niemand hun teleurstelling doorheeft, maar ze hebben het mis. Zelfs een computer, die daarvoor geprogrammeerd is kan het herkennen en vaak nog beter dan mensen.

In een reeks experimenten konden de onderzoekers zien wat de karakteristieke echte glimlach van een valse glimlach onderscheidt. Een gelukkig glimlach wordt langzaam maar zeker opgebouwd en verdwijnt ook langzaam. Een lach als een boer met kiespijn is er meestal onmiddellijk en verdwijnt ook weer snel.

Mensen zijn nu eenmaal gecodeerd om een glimlach met geluk te associëren en daarom kan een dubbele boodschap verwarrend zijn. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij mensen bij autisme. Dit onderzoek is het eerste in zijn soort. De onderzoekers moeten bij de presentatie van zo’n onderzoek meestal ook nog iets zeggen over het nut van hun vondst. Kun je er iets mee doen bij begeleiding van mensen die met de zorg van mensen met autisme belast zijn? Kun je er iets mee doen bij verkoopmethoden? Ik weet het niet, maar vind het gewoon fascinerend.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (12)