1.409
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Overbezorgde ouder werkt pesten in de hand

Je kind te veel beschermen draagt er aan toe dat het minder weerbaar wordt en makkelijker wordt gepest

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De discussies over pesten op school zijn weer een beetje geluwd en veel van de in haast gemaakte plannen om pesten tegen te gaan zullen wel weer wat lager op de lijst met prioriteiten van de hoofdmeester zijn gekomen. Zo gaat het met problemen die even in de aandacht zijn en dan weer wegzakken. Maar het pesten blijft en onderzoeksresultaten blijven komen. Bijvoorbeeld over de opvoedstijl van ouders en de relatie met de kans dat hun kinderen gepest worden.

Overbezorgde ouders die hun kind tegen alles beschermen dragen ertoe bij dat hun kind wat minder weerbaar is en gemakkelijker op school wordt gepast, zo lijkt uit dit onderzoek. Maar het tegengestelde is ook waar. Een negatieve opvoeding en een harde aanpak zorgden voor zowel wat meer kans om het slachtoffer van pesten te worden als zelf een pestkop te zijn.

De resultaten zijn gebaseerd op 70 bestaande onderzoeken waardoor gegevens van 200.000 kinderen bijeen werden gebracht. Kwam er dan helemaal niets positiefs uit? Ja, warme ouders die aandacht voor hun kinderen hebben bleken vaker kinderen te hebben die weerbaar op school waren en veel minder gepest werden. Interessant is dat warme ouders meestal meer succes hebben met de opvoeding van hun kinderen.
Als een kwetsbaar kind op school komt is de kans om gepest te worden natuurlijk groter, want de klas is net zo iets als elke andere slangenkuil waar de menselijke soort bijeenkomt. Voor een onzeker kind dat weinig gevoel voor zelfwaarde heeft kunnen ontwikkelen wordt het daar moeilijker zich te handhaven en het gaat doen wat ze thuis geleerd heeft: zich als slachtoffer opstellen of terugpesten.

Het is moeilijk om op basis van zo’n onderzoek de aanpak van preventie te veranderen, want hoe zorg je ervoor dat kinderen warme ouders hebben? Maar aandacht geven en duidelijk zijn bij situaties thuis kan weer wel opgenomen worden in het examen dat mensen voor ze zelfs over kinderen beginnen te denken zouden moeten afleggen. Samen met hoe je gezond eet en nog 10 andere dingen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Mensen hebben elkaar nodig om te overleven

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)