3.089
158

Historicus

Maarten van Rossem is niet alleen Nederlands bekendste historicus en Amerikadeskundige, hij is ook een veelgevraagd commentator op radio en televisie. Regelmatig is Maarten van Rossem te zien in programma's als De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman. Ook heeft hij zijn wekelijkse optreden in Goedemorgen Nederland op Radio 1. Sinds zomer 2008 zijn Van Rossems nuchtere en relativerende analyses ook te lezen in zijn eigen tijdschrift: Maarten!

Overdreven paniekreactie op terreurdreiging

Onlangs werden twaalf Somaliërs opgepakt vanwege een veronderstelde acute dreiging van terrorisme

De dreiging bleek zo ‘ernstig’ dat elf van de twaalf mannen binnen 24 uur weer werden vrijgelaten. En nummer twaalf stond binnen enkele dagen weer buiten. En deze week werd een internationale trein bij Barneveld stilgezet, omdat een vage mevrouw uit Duitsland per telefoon een vage melding had gedaan over een vage verdachte man in die trein. Ook hier bleek het te gaan om loos alarm. In de omgeving van de stilgezette trein werden drie boerderijen ontruimd.

Het zijn twee voorbeelden hoe schromelijk overdreven wij in Nederland omgaan met de mogelijke dreiging van terrorisme. De meeste mensen denken dat het een geweldig probleem is, maar dat is het niet. Natuurlijk, bij iedere aanwijzing van dreigend terrorisme moet er iets gedaan worden, maar waarom gaat dat dan steeds weer gepaard met nogal panisch optreden? Bij de Somaliërs hadden we ook tientallen agenten kunnen inzetten voor observatie. 

De wijze waarop nu werd ingegrepen, is gespeend van elk gezond verstand. Dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding mede als reden voor dit optreden heeft gegeven dat het ‘pikkedonker’ was, is natuurlijk te zot voor woorden.
Waarom dit paniekerige, amateuristische gedoe? Is het om ons bang te maken? Er is nooit iets aan de hand, al doen de eerste beelden in de media je dit altijd wel geloven. Met veel tamtam worden verdachten opgepakt, om vervolgens later weer stilletjes te worden vrijgelaten. 
Ik heb bezwaar tegen de manier waarop de overheid optreedt bij dergelijke situaties. Is het de onbekwaamheid van de instanties of wordt het opgespeeld om ons te laten zien dat ze hun werk goed doen? Ik denk toch het eerste. 
Het is vervolgens irritant om te zien hoe de media – om in de woorden van Ab Klink te spreken – steeds weer volop op het orgel gaan. We zagen na de arrestatie van de Somaliërs uitgebreid beelden van chaotisch geweld in Mogadishu, alsof we dat binnenkort ook hier kunnen verwachten. Onzin natuurlijk. Vervolgens hoorden we er niks meer over. Wat is dat voor een nieuwsvoorziening, waar elke follow-up ontbreekt.
Dan wilde ik nog even kort stilstaan bij het mogelijke boerkaverbod. De Amsterdamse politiecommissaris Welten heeft gezegd dat hij een vrouw met een boerka niet direct zal arresteren. Wonderlijk hoe opgewonden de coalitie vervolgens reageert. Ik ben het eens met Kamerlid Ahmed Marcouch, die het een non-discussie zegt te vinden. Er is vrijwel nergens in Nederland een boerka te zien. Het plan dat is voorgesteld is ook nog eens discriminerend en hoogst onliberaal, maar daar heeft Mark Rutte geen boodschap meer aan.
De hele kwestie toont wederom de symboolpolitiek die dit kabinet bedrijft. Ze voeren of maatregelen in die al zijn genomen of het gaat om maatregelen die weinig om het lijf hebben maar in de media een tiptop indruk maken. 
Het boerkaverbod komt er overigens niet snel, omdat het aanzienlijke juridische problemen zal geven, gegeven het discriminatoire karakter. We zullen dan alle gelaatsbedekkende hoofddeksels, zoals integraalhelmen en bivakmutsen, moeten verbieden. En als de boerka wordt verboden, gaan we dan ook de moslimvrouwen bekeuren die met een integraalhelm op in de supermarkt boodschappen komen doen?

Dit stuk is overgenomen van maartenonline.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (158)