1.263
67

live bij De Gids FM op Radio 1

Overheid, doe méér tegen roken

Maak een pakje sigaretten tien euro, haal het uit de reguliere handel en verban de tabakslobby uit Den Haag

De overheid zou veel strengere maatregelen moeten nemen om het roken onder de bevolking te ontmoedigen, vindt Marc Willemsen, hoogleraar tabaksontmoediging en onderzoeker bij Stivoro. Hij gaat in debat met Willem Jan Roelofs, voorzitter Stichting Sigarettenindustrie. Dinsdag 29 maart om 11:45u live op Radio 1 in De Gids.FM.

De twee belangrijkste tegenstanders van rookverslaving, Stivoro en KWF Kankerbestrijding, stellen dat de prijs van een pakje sigaretten fors omhoog moet naar 10 euro. In vergelijking met andere Europese landen is tabak in Nederland namelijk erg goedkoop. Die lage kosten zorgen voor meer nicotine-verslaafden.

Ook zou de verkoop van sigaretten uit de reguliere handel gehaald moeten worden. In andere landen, als bijvoorbeeld Engeland, is die maatregel al doorgevoerd. Het minder openlijk verkopen van sigaretten helpt voorkomen dat jongeren verslaafd worden. Volgens maandag gepubliceerde cijfers van het CBS rookt in Nederland twintig procent van de jongeren tussen 15 en 25 jaar dagelijks minstens één sigaret.

De onwil van de Nederlandse politiek om harde maatregelen te nemen, komt wellicht voort uit de grote invloed van de tabakslobby. Zo werkte minister van Defensie Hillen als Eerste Kamerlid in het geheim voor de tabaksindustrie. Uit een vandaag gepubliceerde enquete blijkt dat een ruime meerderheid van de bevolking (62%) grote problemen heeft met een beslissende invloed van de tabaksindustrie op de politiek. Stivoro en KWF stellen in een persbericht:

De wens van Nederlanders om de rol van de tabaksindustrie te beperken op beleid sluit aan op de richtlijnen van het Framework Convention Tobacco Alliance (FCTC) van de WHO waarbij contacten van de tabaksindustrie met de politici en overheid inzichtelijk moeten zijn.
Het FCTC verdrag is door 172 landen geratificeerd (waaronder Nederland). Dit verdrag beschrijft maatregelen die een land dient te ondernemen op het terrein van tabaksontmoediging. Eén van de maatregelen uit dit FCTC-verdrag gaat over de rol van de tabaksindustrie. Aanbeveling daarbij is dat de overheid slechts contact zou moeten hebben met de tabaksindustrie inzake beleidsuitvoering en dat dit altijd transparant moet zijn. Contacten bij beleidsvoorbereiding zou helemaal vermeden moeten worden. Nederland heeft een groot aantal aanbevelingen uit het FCTC, waaronder deze, nog niet uitgevoerd.

Luister hier naar het Joop-debat

Geef een reactie

Laatste reacties (67)