1.358
28

live bij De Gids FM op Radio 1

Overlastgevers weren uit de buurt; mag dat zomaar?

Sommige gemeenten screenen nieuwe bewoners voordat ze in een buurt komen wonen. PvdA-Kamerlid Monasch wil deze gang van zaken nu wettelijk vastleggen

Wijkagent Anne Doddema houdt het overzicht wie er wel en wie er niet in de Vollenhove flats in Zeist mag komen wonen. Dat doet hij in verband met overlast in de buurt. Zo vraagt de woningcorporatie hem om advies bij een woningtoewijzing. Potentiële nieuwe bewoners worden door hem gescreend. Zo plaatste Doddema wel een veroordeelde zware jongen uit de georganiseerde misdaad in één van de flats, maar liet een echtpaar waarvan de vrouw een prostitué was en de man een drugsdealer ergens anders een huis zoeken.

Volg het Joop-debat donderdag om 11:45 uur live via De Gids FM.

In sommige gemeenten bestaan zogenoemde screeningsgebieden. Een nieuwkomer wordt daar per definitie gescreend. Een corporatie krijgt verder nooit te horen of een potentiële bewoner door een wijkagent is gescreend.
De gang van zaken is niet landelijk in de Huisvestingswet vastgelegd, maar dat moet volgens PvdA-Kamerlid Jacques Monasch verandering in komen. Hij bespreekt volgende week in de Tweede Kamer de wijkaanpak en pleit voor wettelijke vastlegging van het screenen vooraf. D66-Kamerlid Kees Verhoeven is daar tegen.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (28)