614
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Papa don’t preach

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: waarom mogen je ouders je nieuwe vriend nou niet?

Heb je na een hoop gedoe eindelijk een leuke jongen gevonden, breng je hem thuis, vinden je ouders hem niet goed genoeg voor jou. Wat weten ze eigenlijk van hem? Waarom vallen ze je er mee lastig?

Wetenschappers uit Groningen en Bristol hebben daar onderzoek naar gedaan. En wat blijkt ervoor te zorgen dat ouders een andere kijk op een toekomstige schoonzoon hebben dan jijzelf? De evolutie natuurlijk.

Met een computermodel werd dat bestudeerd. Ouders verdelen hun bestaansmiddelen gelijk onder hun kinderen. In principe zijn hun kinderen hen allemaal even lief. Die kinderen vinden echter hun eigen belang net wat groter dan dat van hun broers en zussen. Daarom zijn die kinderen bereid een partner te kiezen die wat minder goed voor ze kan zorgen, want ze rekenen erop dat hun ouders wel zullen helpen. Maar ja, die ouders hebben toch een andere agenda. Die kijken niet of de aankomende schoonzoon er knap uit ziet, goed in bed is, lekker ruikt, vreselijk geestig en populair is. Die kijken vooral naar wat hij verdient en wat zijn vader doet. Dat alles in het belang van het overleven van het hele gezin.

Nou ja, het is allemaal wel heel erg 1950. Die meisjes hebben toch zelf een leuke baan? In toenemende mate hebben ze betere opleidingen dan mannen. Kan de computer niet meenemen dat als vrouwen werken ze misschien beter af zijn met een man die niet zo veel verdient, maar thuis voor de kinderen zorgt? Zouden ouders daar de voordelen niet van zien? Komt het niet gewoon door de cultuur, die voor veel mensen nog altijd gebaseerd is op ouderwetse ideeën over de rol die mannen en vrouwen spelen?

Als het door de evolutie zou komen, dan snap ik die evolutie niet hoor. Of zou het komen doordat elke onderzoeker weer zijn eigen oordelen over hoe de wereld in elkaar zit in het beoordelen hoe de evolutie werkt meesleept? Wordt de evolutieleer gebruikt door iedereen die zijn eigen wereldvisie wil bevestigd zien?

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:
Wetenschappelijk bewezen versiertrucs

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)