665
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Papa, speel met me

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Vaders zijn belangrijk, ook als de baby nog klein is

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Heren speelt u wel genoeg met de baby? Onderzoek laat namelijk zien dat baby’s – en dan met name jongens – wiens vaders op hun derde maand meer bij ze betrokken zijn, later als eenjarige minder gedagsproblemen hebben.

Even voor de goede orde: hier staat dus niet dat het veroorzaakt wordt door minder betrokkenheid bij de kleine, maar dat er een samenhang is aangetoond.

Gedragsproblemen als kind hangen weer samen met problemen op volwassen leeftijd zoals slechte schoolresultaten, criminaliteit, problemen met leeftijdsgenoten en een mindere geestelijke en psychische gezondheid. Zo ontstaat een hele keten van kinderleed en problemen. 

Onderzoekers selecteerden 192 gezinnen die bij een crèche aangesloten waren en bestudeerden de interactie van de vader met de baby en het gedrag later. De baby’s die een vader hadden die meer met zichzelf bezig was, geremd was, veel in gedachten was en die weinig aandacht aan ze besteedde, waren degenen met grotere kans op gedragsproblemen.

Moeten vaders echt beter hun best gaan doen? Ze moeten natuurlijk altijd hun uiterste best voor hun kinderen doen, maar het kan heel goed dat er heel andere factoren een rol spelen. Misschien is de relatie tussen de partners wel niet goed en is die vader daarom alleen maar met zichzelf bezig. Zelfmedelijden en zo en dromen over de tijd dat hijzelf nog een jongen was.

Het gezonde weetje van donderdag nalezen: Het klassieke idee van mannelijkheid

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)