381
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Papa, wees toch niet zo bang… voor de tandarts

Hoe ook angsten van ouders op kinderen worden overgedragen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Bang voor de tandarts? Volgens Spaanse onderzoekers zou dat wel eens van ouders op de kinderen kunnen worden overgedragen. Dus is je moeder of vader bang voor de tandarts, dan is er meer kans dat jij dat ook bent. 

Nu is het niet zo gek dat dat gebeurt, want kinderen leren van hun ouders zo veel. Hoe ze moeten lachen om hun zin te krijgen, wat ze lekker moeten vinden, maar ook allerlei emotionele reacties die bij gebeurtenissen in het leven horen. Dus niemand hoeft ervan op te kijken dat het ook met de angst voor de tandarts zo zit. Wat de onderzoekers ook vonden is dat het vooral aan de vader ligt. Als die bang is voor de tandarts is de kans groter dat de kinderen ook bang zijn dan wanneer alleen de moeder bang is.

Ook dat is eigenlijk wel begrijpelijk in het licht van mannen- en vrouwenrollen en de daarbij behorende verwachtingen. Voor het onderzoek werden gegevens van 183 kinderen en hun ouders geanalyseerd.

Wat mij betreft was het onderzoek daarmee klaar. Een grappig weetje dat je op verjaardagen er tussen door kan gooien als er een stilte is. Een onderzoek tegenwoordig is echter niet goed als de onderzoekers in het slotwoord niet ook met een verstandig advies komen. Ze vinden dat ouders en vooral de vaders  met hun kinderen mee moeten komen bij het tandartsbezoek. De vader moet dan eerst in de stoel en van alles ondergaan en daarbij moet hij onaangedaan blijven, want dan zullen de kinderen geen angsten voor de tandarts ontwikkelen.

Wat moet je daar nu van denken? Zal het vergoed worden of mag de tandarts voor de extra controle extra rekenen?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje zaterdag nalezen: Houden van oud geld
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)