474
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Papa wordt gepest

Huishoudelijke taken beter verdelen? We staan het elkaar amper toe

De verdeling van huishoudelijke taken tussen mannen en vrouwen moet natuurlijk heel anders. Met onze hersenen snappen we dat wel, maar wat doen we in de praktijk?

Onderzoek van de Universiteit van Toronto laat zien dat als mannen of vrouwen uit hun traditionele rollen stappen sommige collega’s daar slecht op reageren en de andere werknemers verzetten zich niet tegen het gebrek aan respect waardoor de sfeer op het werk onaangenaam kan zijn. 

Het geldt voor mannen die thuis huishoudelijk werk doen en de verzorging voor de kinderen voor een deel op zich hebben genomen, maar ook voor vrouwen die een niet-conventionele rol in het gezin spelen en op hun werk komen. Ze worden gepest. Nemen ze vaak vrij om ook goed thuis hun bijdrage te leveren dan krijgen ze minder betaald en worden minder vaak bevorderd, terwijl dat niet kan worden verklaard door minder vaardigheden, minder uren, minder prestaties of minder ambitie.

Het onderzoek werd gedaan onder mannen in door mannen gedomineerde beroepen en vrouwen in door vrouwen gedomineerde beroepen. Wie hadden het minste kans om lastig te worden gevallen op het werk? Mannen die het minst thuis deden, en vrouwen die zowel thuis als op het werk veel deden.

Mensen in groepen – en we leven nu eenmaal in groepen – reguleren elkaars gedrag zodat ze zich aan de sociale verwachtingen houden. Enge diersoort die mensen.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Handen wassen!

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)