1.337
16

Hans Groen [1963] is zelfstandig ondernemer en bestuurslid van
GroenLinks Midden-Drenthe. Geboren in Noord-Brabant en sinds 2002 woont
Hans Groen in Mantinge, Drenthe. Hans Groen is adviseur op het gebied
van organisatie effectiviteit en Supply Chain Management. en heeft
opleiding in bedrijfseconomie en logistieke bedrijfskunde. Als
fractielid neemt hij de verantwoording voor het webbeheer en is
recentelijk toegetreden tot het bestuur voor het financiele beheer. Hij
heeft een eigen weblog op http://hgroen.wordpress.com/

Pappen en nathouden, het adagium van kabinet-Rutte II

'Ondertussen drukt dit kabinet van VVD en PVDA gewoon zijn zin door, ondanks de vele goed onderbouwde bezwaren'

Ondanks de enorme wereldwijde crisis blijft alles bij het zelfde. Van alle lessen die we geleerd zouden hebben, is er geen een werkelijk tot uitvoering gebracht.

De grote middenpartijen beginnen stilletjes in hun handen te wrijven. De tekenen van economisch herstel dienen zich aan. Officieel is Nederland uit de recessie. Productie trekt voorzichtig aan en het consumentenvertrouwen is verbeterd. Bij de VVD het zogenaamde bewijs dat hun aanpak werkt. Dat het niet het VVD-beleid is maar vooral externe omstandigheden en creatief boekhouden, vertelt Rutte er niet bij.

Wensdenken
De werkeloosheid en het aantal bijstandsgerechtigden neemt nog altijd toe. Vooral onder jeugdigen is de werkeloosheid enorm, wat hen voor de komende jaren zwaar op achterstand zet. Zonder aantrekkende vraag zal dit niet zomaar herstellen. De verwachte vertraagde reactie van de markt is dan eerder wensdenken. Enkele opbeurende berichten uit de woningmarkt kunnen niet verhullen dat veel eigenaren nog altijd met verlies moeten verkopen. Noch valt te verhullen dat de huurmarkt op slot zit en de scheefgroei zich niet laat oplossen met het huidige woningakkoord. Het was een doekje voor het bloeden. Dat had Duijvestein goed in de gaten.

En wat is er werkelijk veranderd in de financiële wereld? Feitelijk niets. Het Basel-akkoord dat de markten zou moeten beteugelen is een ondoorzichtige brij van uitzonderingen die de financiële markt nog altijd alle ruimte geeft. De enorme verschuiving van vermogen van arm naar rijk neemt nog altijd toe. Het probleem is zo groot dat de G20 het zelfs op de agenda had gezet.

Enorme verschuiving
In Nederland krijgen we nog behoorlijk wat op ons bordje. Vooral de enorme verschuiving van taken van de landelijke Overheid naar gemeentes zal de zorg zwaar onder druk zetten. Gemeentes zijn er niet op toegerust. Ook de grote gemeentes worstelen met dit vraagstuk. Ondertussen drukt dit kabinet van VVD en PVDA gewoon zijn zin door, ondanks de vele goed onderbouwde bezwaren.

De transitie naar een duurzame samenleving is verder weg dan ooit. Kamp blijft stug vasthouden aan schaliegas. Er is geen maatschappelijk draagvlak en een structurele oplossing is het zeker niet. Vanuit de VS waar men sterk heeft ingezet op schaliegas blijven de problemen zich opstapelen en de prijs van energie begint al weer op te lopen. De hype begint op te lossen.

Banen
Zelfs Engeland verduurzaamt sneller dan Nederland. Hierdoor lopen we niet alleen in de toekomst tegen het probleem aan dat we achterlopen. Nu lopen we al talloze banen mis die gerealiseerd hadden kunnen worden. Banen die we juist nu keihard nodig hebben.

Pappen en nathouden is het adagium van Rutte en Samsom. Elkaar vooral niet loslaten. De rit uitzitten en vooral zoveel mogelijk problemen met knip en plakwerk akkoorden doorschuiven naar de toekomst. Elk volgend kabinet zal met de handen in het haar komen te zitten. Voor Rutte en zijn VVD geen probleem. Het geheugen van haar achterban is dermate kort, dat ze makkelijk anderen weer de schuld kunnen geven. It’s the economy, nietwaar?

Geef een reactie

Laatste reacties (16)