250
6

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Parlementariërs, stap in het ritme en houd moed

Toch is er met déze Tweede Kamer iets bijzonders aan de hand. Ze is de volksvertegenwoordiging van een land met een toekomst die in geen zestig jaar zó ongewis is geweest

Donderdag is een blijde dag voor de leden van de Tweede Kamer, vooral de nieuwkomers. Zij hebben sinds 12 september felicitaties in ontvangst genomen. En zo’n beëdiging blijft een indrukwekkende gebeurtenis, ook voor de oudgedienden.


De nieuwkomers hebben zich ongetwijfeld voorgenomen om het anders te doen, om wél voeling te houden met hun achterban, om zich nooit in te laten kapselen vanwege de fractiediscipline, om niet verloren te lopen in massa’s beleidsnota’s en statistieken. Maar direct na de beëdiging begint de harde praktijk. Over drie weken loopt iedereen weer in het vertrouwde gareel. Dan kijkt Nederland naar Ferry Mingelen en stelt vast: business as usual.

Toch is er met déze Tweede Kamer iets bijzonders aan de hand. Ze is de volksvertegenwoordiging van een land met een toekomst die in geen zestig jaar zó ongewis is geweest. Nederlanders houden van voorspelbaarheid, zoals uit hun beleidsnota’s blijkt en het feit dat zij vertrouwen op instanties als het Centraal Planbureau.

Maar dit is een tijd vol verrassingen en dat niet alleen. Het zullen, zoals wij het in onze stad graag zeggen, vooral tyfusverrassingen zijn. Een nieuwe crisis rond de euro, kapseizende banken, tegenvallende belastinginkomsten – zodat het tekort net als in Portugal stijgt, Israël dat slaags raakt met de ayatollah’s, het eiland Santorini dat ten tweede male ontploft. (De eerste keer vaagde het de Minoïsche beschaving weg).

Dán is het geen tijd voor fractiediscipline en statistieken. Dan moet je het ritme van de tijd opvangen en dánsen. Daarom geef ik alle Kamerleden een lied mee om de komende maanden op de achtergrond te neuriën. Kijk naar Fred Astaire en kom langzaam uit die zetel, want hier is een lied juist voor deze tijd. Stap in het ritme, parlementariërs en houd moed:

Here may be trouble ahead
But while there’s moonlight and music
And love and romance
Let’s face the music and dance
 
Before the fiddlers have fled
Before they ask us to pay the bill
And while we still
Have the chance
Let’s face the music and dance
 
Soon
We’ll be without the moon
Humming a diff’rent tune
And then
 
There may be teardrops to shed
So while there’s moonlight and music
And love and romance
Let’s face the music and dance
Dance
Let’s face the music and dance.

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (6)