784
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Pas op met sms’en als je ruzie hebt

Probeer je relatie niet teveel te managen via je smartphone, dat vermindert de emotionele betrokkenheid

Ik vind het erg leuk als mijn vrouw me een sms’je stuurt waarin ze iets liefs schrijft. De smartphone is immers een communicatiemiddel. Je kunt hem dus ook gebruiken in je liefdesleven.

Onderzoekers van de Brigham Young University denken dat het ook nadelen voor je relatie kan hebben en deden er onderzoek naar. Lieve dingen sturen aan elkaar versterkt een relatie alleen maar. Niets mis mee. Maar als je via sms’jes ruzies probeert op te lossen – iets wat vrouwen volgens het onderzoek vaker doen – of je voor je geliefde overladen met berichten om even iets uit te praten en doorgaan tot je gelijk hebt – iets wat vooral mannen doen – dan kan het een negatief effect hebben.

verschil man-vrouw sms

Voor het onderzoek werden de sms-gewoonten van 276 volwassenen tussen 18 en 25 jaar bestudeerd. Van hen had 38 procent een serieuze relatie, 46 procent was verloofd (bestaat dat nog? Blijkbaar wel) en 16 procent was getrouwd. Bij vrouwen bleek dat het versturen van sms’jes om je verontschuldigingen voor iets aan te bieden, een probleem op te lossen of om belangrijke beslissingen te nemen gerelateerd was met een slechtere relatie. En bij mannen had de frequentie van het sms’en een verband met een slechte relatie. Er kwam uit het onderzoek dus niet dat de relatie slecht was door dat sms’en. Het kan ook wel zijn dat als je een slechte relatie hebt je vaker de dingen op probeert te lossen met een sms’je. Wat de onderzoekers echter toch denken is dat als je je relatie probeert te managen via je smartphone de emotionele betrokkenheid vermindert. Gewoon elkaar in de ogen kijken, zien wat er in elkaar omgaat, de pijn voelen die je partner voelt. Dat kan niet vervangen worden door kromme zinnetjes met te weinig woorden om je gevoel goed uit te drukken. Maar ‘<3 you’ is prima.

 

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: ‘Indonesië: stop met roken

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie